25 octombrie 2024
ActualitateSe prefigureaza o noua criza?

Se prefigureaza o noua criza?

Spitalul Judetean de Urgenta, in pericol de a ramane fara medicamente

Distribuitorii de produse farmaceutice refuza sa furnizeze in ianuarie medicamentele, la acelasi pret. La peste jumatate din produsele farmaceutice livrate vor un pret mai mare. Pentru a nu ramane descoperit, Spitalul Judetean de Urgenta ar trebui sa prelungeasca actualul contract cu furnizorii pana cel tarziu la sfarsitul acestei luni.



Aprovizionarea ritmica a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau cu medicamentele necesare pentru prima parte a anului viitor sta sub semnul incertitudinii. Si aceasta deoarece furnizorii de produse farmaceutice nu mai vor sa mearga in continuare cu aceleasi preturi. „La foarte multe dintre medicamente, distribuitorii si importatorii nu accepta sa mentina pretul actual, ne-a spus Dan Stoica, managerul SJU Bacau. Ba, mai mult, pe cele al caror pret nu este eficient pentru ei nici nu le mai aduc”. La solicitarea conducerii spitalului de a preciza clar pretul produsului farmaceutic, pe care vor sa-l practice in anul 2009, furnizorii au prezentat situatia. Astfel, la cel putin jumatate din medicamentele livrate in 2008 au venit cu un pret mai mare. La unele dintre ele, este chiar mai sus decat pretul maximal stabilit prin catalogul national al medicamentelor (CANAMED). Contractul SJU Bacau cu furnizorii de produse farmaceutice expira la 31 decembrie anul acesta. Pana ce spitalul va primi bugetul pe 2009, el va trebui sa incheie un act aditional la contract prin care acesta ar urma sa fie prelungit pe o perioada de trei luni. Deocamdata, demersurile in acest sens bat pasul pe loc din cauza ca distribuitorii si importatorii nu accepta sa continue cu aceleasi preturi. Deblocarea situatiei se impune, insa, urgent. „Pana la sfarsitul acestui an noi trebuie sa avem siguranta ca mare parte din stoc il vom avea asigurat, mai spune Dan Stoica. Dar pe noi problema ne depaseste. Ministerul Sanatatii ar trebui sa se implice in negocierile cu importatorii si distribuitorii. Aceasta problema trebuie clarificata cat mai repede, pentru a nu ne trezi ca la inceputul anului 2008, cand a fost aceeasi discutie si furnizorii au refuzat sa ne mai aprovizioneze cu medicamente la acelasi pret ca in decembrie 2007”.

Istoria se repeta

Ca urmare a aceleiasi probleme, in ianuarie 2008, stocul de medicamente din farmacia centrala a Spitalului Judetean de Urgenta a scazut sensibil fata de cel existent anul trecut. Daca in decembrie 2007 spitalul avea in farmacie medicamente in valoare totala de 1.600.000 lei, in ianuarie 2008 stocul a ajuns la 1.100.000 lei. aSi nomenclatorul (gama – n.n.) de produse farmaceutice s-a redus de la peste 800 la 600″, ne-a declarat atunci Dan Stoica. Situatia a fost generata de faptul ca pe neasteptate Fabrica de Antibiotice Iasi a majorat pretul la medicamentele pe care le produce. La unele produse, pretul a fost, practic, dublat. Normal, pentru primele doua luni, macar, pana a primit finantarea, spitalul ar fi trebuit sa beneficieze de prelungirea contractului cu furnizorii de medicamente tot printr-un act aditional. Dar in ianuarie s-a trezit ca ei nu au venit sa-l prelungeasca si nici nu au motivat in scris de ce. Pana la urma a intervenit Ministerul Sanatatii si situatia s-a deblocat. Dar intre timp conducerea spitalului a fost nevoita sa faca aprovizionarea directa cu produsele farmaceutice indispensabile, pentru o luna. Acum, deocamdata, in farmacia centrala a spitalului este un stoc de medicamente in valoare de 1.400.000 lei, deci mai mic decat in decembrie anul trecut cu 200.000 lei. Totusi, in ce priveste gama de produse, exista aproape 800 de tipuri. Pentru ca spitalul sa nu ramana descoperit, ar trebui sa aiba in farmacie un stoc de medicamente de cel putin 1.800.000 lei, consumul mediu lunar fiind de peste 1.200.000 lei.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img