Pasajul din centrul Bacaului a devenit pericol public. Blocul pe sub care trec zilnic mii de bacauani este intr-o stare avansata de degradare. Tencuielile si placajele imobilului se desprind si cad. In aceeasi situatie se afla alte 365 de blocuri din Bacau. Inspectoratul in Constructii avertizeaza Asociatiile de locatari. Programul de refacere a fatadelor din
municipiul Bacau inceputa de administratia Sechelariu a fost intrerupt dupa alegerile din 2004.
Situat pe strada Nicolae Balcescu, pasajul din centrul Bacaului a devenit o adevarata „bomba cu ceas”. In orice clipa pot cadea in capul trecatorilor tencuieli sau placaje ale blocului. Pentru
a-i preveni pe bacauani, Administratia a lipit un afis: „Pericol! Cad tencuieli din zid”. Redactat pe o pagina A4, mesajul de- abia se vede si minimalizeaza la propriu pericolul la care se expun miile de bacauani ce tranziteaza zilnic zona. Pericolul este agravat de existenta unui flux continuu de trecatori. „In urma cu aproximativ trei saptamani a cazut o portiune de tencuiala de pe bloc, povesteste Mirela Enache, locatara in zona. Lumea care traversa atunci pasajul a ramas inmarmurita de spaima. Atunci, Administratia a luat decizia lipirii afisului. Dar, asta nu reduce cu nimic pericolul la care se expun trecatorii”. Daca atunci nu a fost lovit nimeni, data viitoare o astfel de intamplare poate avea un final tragic. Desi mii de oameni trec zilnic pe sub pasaj, foarte putini dintre acestia constientizeaza pericolul la care se expun. „Eu trec pe aici zilnic, dar nu am vazut atentionarea de pe perete, povesteste Gabi Tucitu. Nu am timp sa ma uit ce scrie pe toate afisele, dar ar fi trebuit pus un semnul exclamarii sau ceva care sa atraga atentia”. „Si la noi e la fel, poate mai rau. Incepuse Sechelariu sa le faca. Era o treaba buna, numai ca n-a mai ajuns si la noi cu reparatul. Acum cica trebuie sa le facem noi. Dar lumea n-are bani. Nu dau nici cei care au”, ne-a povestit Elena Balcan, locatara intr-un alt bloc din centrul Bacaului cu probleme similare.
La fel, alte 365
de blocuri!
In aceeasi situatie se afla alte 365 de blocuri din Bacau. Constructiile prezinta degradari ale tencuielilor si placajelor si sunt pe punctul de a se „demonta”. Zeci de mii de bacauani devin astfel potentiale victime ale bucatilor de bloc ce le pot cadea in cap. Cei mai vizati sunt copiii care se joaca in apropierea constructiilor si simplii trecatori. „Noi am dispus asociatilor de proprietari ingradirea zonelor din jurul blocurilor cu risc de prabusire a fatadelor, decopertarea tencuielii care este la un pas de a cadea si repararea fatadelor”, a declarat Gheorghe Fesan, inspector general al Inspectoratului Teritorial in Constructii Bacau. Toate aceste masuri trebuie duse la indeplinire de catre asociatiile de proprietari in cel mai scurt timp”. Dar, problema cea mai spinoasa in acest caz este reprezentata de costurile lucrarilor care trebuie suportate tot de simplul contribuabil… In cazul in care nu se vor demara lucrari urgente de refacere a fatadelor, in cativa ani, consecintele pot incepe cu o simpla igrasie, si se pot sfarsi cu prabusirea blocului.
Fatada este
ultima pe lista
de reparatii
„Locatarii trebuie sa inteleaga ca parti comune ale unui condominiu nu inseamna numai liftul, uscatorul si acoperisul, ci si fatada, ne-a declarat Ionel Dogaru, vicepresedintele Ligii asociatiilor de proprietari. Ei trebuie sa contribuie in mod egal la intretinerea fatadelor. La asociatia al carei presedinte sunt, Calugareni Nord, am fost atentionati ca intra in obligatiile noastre sa urmarim comportamentul cladirilor in timp. Am semnat chiar si un proces verbal, cum de altfel cred ca s-a intamplat si la alte asociatii. La randul nostru, am trimis adrese catre sefii de scara in care i-am informat despre obligatiile ce revin locatarilor. Avem scari de bloc la care au aparut probleme cu fatada, dar locatarii au inteles si au suportat costul reparatiilor”. La majoritatea asociatiilor de proprietari problema intretinerii spatiilor comune pare fara rezolvare si provoaca interminabile conflicte. Nu reusesc sa se colecteze bani nici macar pentru inlocuirea unor conducte sparte sau pentru hidroizolarea acoperisului. „Cosmetizarea” fatadei este lasata la finalul listei cu lucrari de intretinere.
Scris de Iulia CUCU, Doina MINCU
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.