Persoanele inchise in Penitenciarul Bacau pentru diferite fapte vor sa munceasca. Unii presteaza activitati in afara unitatii, dar cei mai multi lucreaza pentru institutie. Se munceste la ferma de animale, la câmp sau in bucatarie.
Zeci de detinuti ai Penitenciarului pentru Minori si Tineri Bacau au ales sa munceasca pe perioada in care sunt inchisi. Astfel, timpul trece mai repede, câstiga zile de libertate si chiar bani. Potrivit oficialilor institutiei, 12 persoane private de libertate pleaca in fiecare dimineata la serviciu, la un angajator din oras si sunt platiti de catre acesta. Altii muncesc la locul de detentie, dar tot pe bani. Sunt si 50 de detinuti care au ales sa dea o mâna de ajutor in inchisoare.
Acestia fac curatenie, merg in bucatarie la gatit si servit masa sau intretin cladirile sau alte bunuri. Alte 8 persoane au muncit la Gospodaria Agro-zootehnica. „Din munca prestata anul acesta, s-a câstigat suma de 4.2397 lei, din care 60% Penitenciarul de Minori si Tineri Bacau si 40% persoanele private de libertate.
Acestea pot presta munca necalificata în baza unor contracte de prestari servicii, la un pret ce se negociaza, dar nu mai mic decât salariul minim pe economie”, a declarat agentul de penitenciare Cristina Cirlan, purtatorul de cuvânt al PMT Bacau.
In continuare detinutii doresc sa iasa la munca, avantajul fata de piata libera constând in faptul ca nu este nevoie sa fie angajati cu contract de munca fiind suficient un contract de prestari servicii intre firma si unitatea de detentie. Mai mult, cheltuielile pot fi deduse ulterior pentru ca se ofera factura. Hrana si paza detinutilor este asigurata de catre Penitenciar. Pentru patru zile muncite li se scade o zi din pedeapsa. In prezent, in unitatea din Bacau sunt inchise in jur de 800 de persoane.
Dispusi sa munceasca
Anul trecut, detinutii au prestat pentru unitatea de detentie servicii in valoare de peste 130 de mii de lei. Desi ofertele de lucru au fost avantajoase s-au incheiat doar opt contracte de prestari servicii cu diverse societati comerciale. In medie, zece persoane private de libertate au iesit la munca in fiecare zi din 2012 iar alte 109 persoane au prestat diferite activitati in unitate.
Sectia de tâmplarie nu are tâmplar dar nici comenzi
In Penitenciarul Bacau exista o sectie de tâmplarie, dotata cu toate utilajele necesare dar ii lipseste tâmplarul si comenzile. Anul acesta nimeni nu a solicitat nicio lucrare. Se lucreaza cu materialul clientului, fie ca este vorba de pal melaminat sau cherestea. Ei spun ca pot face tâmplarie pentru locuinte si spatii comerciale, mobilier pentru dormitor, hol si bucatarie si subansamble.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.