Pe 9 decembrie se împlinește exact o lună de când au fost demontate. Atunci, cele peste 60 de geamuri au fost date jos într-o zi. Acum, montarea lor abia se mișcă. Chiar dacă de la sfârșitul săptămânii trecute s-a vorbit despre montarea lor, geamurile de la Piața Centrală încă așteaptă să ajungă toate la locul lor. Se spune că montarea a început mai târziu, la mijloc fiind scrutinul de duminică. Și chiar dacă ar fi așa, marți, 8 decembrie, pe la orele prânzului, montarea se desfășura în ritm de melc. Toate aceste lucruri aduc nemulțumire în rândul „piețarilor”.
La una dintre tarabe, acolo unde geamurile au fost puse la loc, un producător nu-și arată încântarea: „Ce să mă bucure? Că au făcut o prostie încă de la început? Sunt atât de multe de rezolvat în piața asta, dar nimeni nu face nimic”, zice omul abătut, încercând să ne descrie anumite aspecte.
„Cred că sunt 25 de angajați la administrație. Numai șefi. Și știți câți măturători sunt? Doar trei. Cu ani în urmă am vorbit cu foștii primari. Toți au zis că rezolvă. Dar de unde? Au dat-o la pace. I-am trimis scrisoare și actualului primar. Să vedem ce-o să mai fie.” Un gură-cască, ceva mai în vârstă, se bagă și el în discuție: „Păi da! Din cauza lui Iohanis și a lui Orban”, zice omul cu năduf. „Din cauza lor ce?”, îl întreb. „Păi nu știu. Despre ce vorbiți aici!”, încearcă să fie omul convingător, după care vânzătorul îl întreabă dacă a fost duminică la vot. „La vârsta mea cu cine să mai votez? N-am fost”, zice „gură-cască” iar vânzătorul care s-a enervat pe loc l-a trimis acasă. „Ăștia suntem dom’le”, îmi zice omul care spune că e producător și că are câteva hectare cu rădăcinoase pe la Dămienești.
Îmi propun să imortalizez activitatea celor care montează geamurile, dar și zona rămasă fără. O precupeață îmi face cu mâna și strigă să am grijă să nu sparg geamurile. Mă apropii să stăm puțin de vorbă. Vânzătoarea, alături de altele două mai tinere, se încălzește la o cafea de la tonomat. „Bine că nouă ne-au dat geamurile jos, că la noi este COVID. În supermarketuri unde este o singură intrare și se îmbulzește lumea nu este virusul. Vine aici la noi la piață unde avem șapte intrări și ieșiri foarte mari”, explică vânzătoarea ironică adăugând că de când i-au lăsat fără geamuri s-au împuținat și piețarii dar și clienții. „Eu mai am clienți de-ai mei, care cumpără de la mine de ani de zile”, mai zice precupeața care are spune că e producătoare și că marfa provine din serele de la Tecuci.
Dar, dincolo de problema geamurilor, de câteva zile a mai apărut o problemă de care se plâng vânzătorii. De câteva zile au fost anunțați că trebuie să pună panouri de plexiglas și folie peste marfă. Numai că oamenii nu sunt de acord, considerând că e treaba administrației. „Păi eu pun plexiglas și mâine dacă nu mă mai primește la tarabă? Și degeaba pun folie că clientul e învățat să pună mâna pe marfă. Dacă nu-l las, nu mai cumpără”, explică situația un vânzător. Și colac peste pupăză, că toată lumea vorbește dar nimeni nu vrea să iasă în față, cu toții comentează de faptul că operațiunea de scoatere a geamurilor ar fi costa 15.000 de lei iar punerea înapoi ar scoate din bugetul local cam tot atâția bani, bani cheltuți inutil după părerea lor.
„După cum bine știți, decizia de a închide piețele a venit de la Guvern. Noi am venit cu această soluție, care a fost aplicată și în alte orașe din țară, tocmai pentru a veni în ajutorul oamenilor. Atât a vânzătorilor cât și a cumpărătorilor. Și pentru că orice operaține costă bani, vă putem spune că, demontarea și punerea la loc a geamurilor a costat 14.270 de lei fără TVA. Totul pentru ca piața să nu se închidă”, a declarat Ionuț Avram, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău.
Cumva clarificate problemele… încercăm să ne depărtăm de subiect și să vedem și alte lucruri. Uite! Au apărut brazii de Crăciun. Sunt foarte frumoși iar oamenii spun că nu sunt românești. Ce-i drept, unii spui că sunt desenați. Prețul? De la 100 de lei în sus. Peste drum, la o librărie, sunt expuși afară brazi din plastic. Costă între 39 și 69 de lei. Discutabil…Așa că pe subiectul ăsta vom vorbi altă dată….
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.