Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante. „ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului în restaurante. Asta înseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat”, a declarat Corina Martin, presedintele ANAT. „De ce nu? In alte tari se numeste taxa de masa”, spune Dumitru Nanescu, vicepresedinte ANAT si patron de agentie de turism bacauana. Initiativa este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului, dar respinsa de altii, pe motiv ca se va încarca factura clientului si oricum acestia nu vor mai fi de acord. „Este departe de a fi o idee buna sau oportuna pentru Romania. In acest moment, bacsisul lasat este intre 0 si 3 la suta, nicidecum 10 la suta. Pentru client va fi dezavantajos. Se intampla chiar de multe ori sa rotunjeasca clientul in favoarea sa, nu a chelnerului”, sustine Giorgica Nechita, patron de restaurant in municipiu. In plus, mai spun si alti patroni, nu se mai dau bacsisuri ca in alti ani. „Nu mai dau clientii bani, se uita chiar urat cand aduci nota de plata. Mai bine decat sa se vina cu astfel de proiecte, s-ar elimina unele din taxele care ne sufoca”, sustine si Constantin Ghidea, patron. Pe de alta parte, o astfel de reglementare ar avea un efect pozitiv asupra salariilor angajatilor, care ar urma sa creasca. Numai ca si aceste „atentii”, daca sunt legalizate, vor fi impozitate de stat. Restaurantele ar urma sa-si stabileasca nivelul „atentiei” platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite. In cultura multor turisti straini care viziteaza Romania (austrieci, germani, scandinavi, francezi sau japonezi), bacsisul nu este o notiune comuna si nici respectata. Ramane de vazut daca propunerea va fi agreata de minister.