7 noiembrie 2024

Se întorc băcăuanii plecați în străinătate. Unii anunță autoritățile, cei mai mulți, nu

Coronavirusul i-a adunat pe mulţi români la casele lor, după ani de pribegie prin toată Europa. Este adevărat că o parte, una importantă, şi-a găsit rostul acolo şi s-a stabilit definitiv, mai ales cei cu studii superioare sau cu meserii deficitare în toată Europa. Nimeni nu are o statistică clară câţi români au părăsit ţara, în ultimii 30 de ani, cum nici câţi s-au întors acum. S-au avansat diferite cifre, se pare că s-au repatriat între 500.000 şi un milion. Şi vin în continuare. Mulţi însă au ales să nu respecte legile ţării pe care au părăsit-o şi la care se întorc la greu.

Ameninţarea temutului virus, care bântuie cu precădere Europa de la Nord la Sud, măsurile drastice luate de multe dintre ţările încadrate în zonele galbenă sau roşie, i-a determinat pe conaţionalii noştri să încerce, pe diferite căi, să caute protecţie în ţara de origine, cu toate că, în unele momente, au denigrat-o. Cum au fost primiţi, se ştie, mai lipseau pâinea şi sarea. Cum au reacţionat nou reveniţii în ţară? În cea mai mare parte respectând regulile şi normele stabilite de statul român pe timp de Stare de urgenţă. Altă parte, suficient de consistentă, a dat şi dă cu tifla în continuare, comportându-se ca nişte ocupanţi, iar statul român se face că nu vede, din motive imputabile şi nejustificabile.



Şi în judeţul Bacău au venit mii de asemenea cetăţeni, de diferite vârste şi profesii, mulţi însă fără ocupaţii bine definite! Marea majoritate a fost înregistrată şi testată, stabilindu-i-se fie carantină, fie izolare la domiciliu, însă au rămas şi mulţi fără o „destinaţie” precisă, trecând prin vamă ca prin varză, de aici şi greutăţile instituţiilor specializate şi ale celor administrative de a-i identifica şi monitoriza.

Situaţia este sub control, la Lipova

În comuna Lipova au sosit, în ultimele săptămîni, mai mulţi locuitori, plecaţi în ţări străine. Dintre aceştia, ne spune primarul comunei, Costel Baciu, cinci, cu întreaga familie, sunt izolaţi la domiciliu. „Am fost informaţi de Direcţia de Sănătate Publică de venirea lor. Îi monitorizăm permanent, avem echipe mixte, poliţie, primărie, care se deplasează la domiciliul acestora. Până acum nu am avut cazuri speciale. Avem informaţii că mai vin patru oameni din Belgia. Vom proceda la fel. Să ştiţi că oamenii se cunosc între ei, îşi ştiu vecinii şi situaţia lor. Vin sau ne dau telefon şi ne spun dacă au venit rude sau cunoscuţi de-ai lor din străinătate. Este o dovadă de civism şi responsabilitate, în condiţiile în care vreunul dintre ei ar uita să se autoizoleze, până i se stabileşte starea de sănătate. O salariată de la o societate comercială din comună a fost nevoită să-şi întrerupă activitatea deoarce fiul ei a venit dintr-o ţară europeană. Au rămas amândoi izolaţi la domiciliu. Din câte ştiu, doi cetăţeni din comună sunt în carantină la Cluj”, ne-a mai spus primarul comunei Lipova.

În comuna Lipova vor mai veni, cu siguranţă, şi alţi cetăţeni, important este să fie cunoscuţi, fluxul de informaţii de la nivel naţional, judeţean şi local să funcţioneze cât mai bine, astfel se pot evita situaţii nedorite. Este importantă, ne-am mai pus edilul din Lipova, colaborarea dintre toate instituţiile, sanitare, de ordine şi cea administrativă, cât şi colaborarea cu cetăţenii comunei, care cunosc foarte bine „mişcarea” celor care sosesc peste noapte în localitate.

Echipe mixte de monitorizare, la Măgireşti

Nu peste tot se întâmplă la fel. Dacă, în general, la Măgireşti, cei veniţi în ultimul timp în comună sunt identificaţi, pe baza informaţiilor venite de la nivelul organelor centrale şi judeţene, mai sunt situaţii de cetăţeni care vin în satele comunei fără a informa şi a se izola la domiciliu. „Pur şi simplu nu spun de unde vin. Trebuie să-i identificăm noi, pe baza informaţiilor primite de la vecini, de la Poliţie. Ne trezim cu ei în comună. Nu ştiu cum intră în ţară. Mai sunt şi alte situaţii. Sunt cetăţeni care au domiciliul în altă localitate, însă vin să stea în Măgireşti, în casa unor rude, a unui prieten, fără a anunţa organele din localitate. Alţii sunt înscrişi la un medic de familie dintr-o localitate vecină, iar până aflăm mai trece un timp. Noi ne-am organizat foarte bine, am mai redus din activitatea primăriei, iar cu o parte din personal, împreună cu Poliţia, am format «patrule», care se deplasează, cu maşina, prin satele comunei, pentru a obţine informaţii, pentru a-i monitoriza pe cei 22 de săteni veniţi în comună şi, obligatoriu, trebuie să se izoleze 14 zile la domiciliu. Nu ştiu dacă trebuie testaţi, cine o face, când o face”, ne-a spus telefonic Ionică Câdă, primarul comunei Măgireşti.

În acelaşi timp, în limita posibilităţilor, administraţia locală încearcă să-i ajute pe cei izolaţi la domiciliu cu diferite produse necesare traiului zilnic. În condiţiile stării de urgenţă şi a protecţiei oamenilor, au fost suspendate relaţiile cu publicul la Primărie, au fost închise restaurantele şi barurile, cetăţenii fiind informaţi permanent cu noile modificări ale legislaţiei. În premieră, umătoarea şedinţă a Consiliului Local se va desfăşura, dacă tehnica va răpunde, cu consilierii la domiciliu.

Sunt doar câteva secvenţe din multitudinea de probleme ivite odată cu agresiunea celui mai teribil şi rapid virus care a cuprins lumea în ultima sută de ani.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014