* inspectorii sanitar-veterinari verifică ma intens obligațiile privind deratizarea, după scandalul iscat la un supermarket de prezența unor șobolani pe rafturile magazinului
În mod sistematic, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău. efectuează controale oficiale la agenții economici din domeniul alimentar. În general, sunt verificate aspecte ce țin de siguranța alimentelor.
Însă, cu ocazia controalelor, se verifică și modul în care operatorii economici realizează acțiunile de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie – DDD. „Verificarea obligativității agenților economici de a-și asigura efectuarea periodică a acțiunilor DDD, cu operatori economici specializați și autorizați sanitar veterinar, este inclusă în tematicile implementate în cadrul tuturor controalelor oficiale, indiferent de specificul acestora, respectiv evaluări în vederea înregistrării/autorizării sanitare veterinare, evaluări și încadrări în grupe de risc a unităților, inspecții, audituri și alte forme de control oficial”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.
De altfel, eficacitatea acțiunilor de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie la nivelul unităților din acest domeniu cade în sarcina firmelor care prestează astfel de servicii. Intensificarea controalelor DSV vine pe fondul recentului scandal în care a fost implicat un supermarket din țară, unde a fost semnalată prezența unor șobolani chiar în spațiul de expunere a produselor proaspete destinate consumului uman.
Controale mult mai dese se vor face inclusiv la operatorii din industria alimentară care depozitează şi comercializează produse alimentare. „Aducem aminte că este necesară revizuirea permanentă a procedurilor DDD şi plasarea de capcane pentru rozătoare la intrarea în spaţiile pentru depozitarea produselor alimentare, etanşeizarea căilor de acces pentru aprovizionare la nivelul solului şi menţinerea închisă a uşilor depozitelor”, avertizează autoritățile de control sanitar-veterinar de la București. În mod normal, dezinsecţia trebuie repetată la intervale de maximum trei luni, iar deratizarea, până la şase luni.
Potrivit legii în domeniu, sancţiunile pentru firmele care nu realizează periodic operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare sunt cuprinse între 3.000 şi 8.000 lei, firmele riscând chiar şi suspendarea activitaţii sau închiderea unităţii. La momentul controlului, operațiunile DDD trebuie dovedite cu documentele eliberate de firmele care au prestat acest serviciu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.