Asistenta medicala non-stop
In judetul Bacau incepe organizarea centrelor de permanenta, structuri in care urmeaza sa se acorde asistenta medicala zilnic, dupa incheierea programului de lucru al medicilor de familie, in weekend si in sarbatorile legale. Primele doua vor functiona la Stanisesti si Ghimes-Palanca. Ministerul Sanatatii vrea sa reduca astfel presiunea pe care pacientii o exercita asupra spitalelor atunci cand nu au acces la medicul de familie.
Deschiderea primelor centre de permanenta din judet se pregateste acum la Directia de Sanatate Publica. Purtatorul de cuvant al institutiei, Anda Dumitrescu, a declarat ca s-au depus cereri din partea unor medici care s-au asociat pentru a infiinta astfel de structuri in Stanisesti si Ghimes-Palanca. „Urmeaza evaluarea dosarelor si eliberarea deciziilor de infiintare a centrelor.” Dr. Catalin Andriescu, medic de familie la Stanisesti, ne-a declarat ca procedura nu este chiar atat de simpla, deoarece dupa obtinerea deciziei din partea DSP trebuie incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru finantarea serviciilor medicale acordate in centru. „Ne-am asociat 5 medici din zona, iar centrul va functiona in cabinetul meu. Prin rotatie, vom asigura asistenta non-stop. Avem solicitari din partea pacientilor, fiindca in aceasta perioada sunt probleme in spitale (din cauza subfinantarii, spitalele publice incearca sa reduca numarul internarilor prin trierea drastica a pacientilor, n.r.). Incercam sa demaram activitatea la 1 august, dar nu stiu daca vom reusi.”
Ministrul cere implicare
La 1 iunie au intrat in vigoare noile norme ale Ministerului Sanatatii cu privire la infiintarea si activitatea din centrele de permanenta. De atunci, au fost infintate 39 in alte judete. Ministrul Sanatatii a cerut mai multa implicare autoritatilor sanitare, dar si celor locale, care trebuie sa contribuie la formarea si sustinerea acestor strucuri de utilitate publica. Noile norme ar trebui sa-i atraga pe medicii de familie, deoarece veniturile celor care efectueaza garzi in centrele de permanenta vor fi mai mari decat se prevedea in vechea legislatie. In premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta de catre medicii de familie in aceste structuri de permanenta. Autoritatile considera necesara infiintarea centrelor mai ales in mediul rural. MS a alocat anul acesta 21 milioane de lei pentru functionarea a 100 de centre existente si a celor 106 preconizate a fi infiintate.
Doina Mincu