14 noiembrie 2024

Se indreapta Ucraina spre un scenariu georgian?

Evolutia evenimentelor din Ucraina pare sa indice faptul ca istoria s-ar putea repeta. In 2008, presedintele Georgiei, o tara mica, dar ambitioasa, a incercat sa depaseasca o criza politica, declansând un razboi contra provinciei separatiste Osetia de Sud.

Presedintele Saakasvili s-a bazat pe sprijinul militar al SUA contra unei eventuale reactii rusesti. Georgia a utilizat si mass-media occidentala, folosind serviciile unor firme de PR cu renume; ca urmare, cel putin la inceputul conflictului, presa americana si britanica prezentau razboiul din perspectiva georgiana.



Posturile TV rusesti au fost interzise pe motiv de propaganda, iar imagini din zonele de conflict au fost trucate sau chiar prezentate „in oglinda”: secvente cu dezastrul umanitar produs de ofensiva georgiana la Tkinvali au fost prezentate de CNN, de exemplu, ca si consecinte ale bombardamentului rusesc asupra orasului Gori.

In ciuda presupusului sprijin american, trupele SUA, insa, nu au intervenit in conflict. Exista numeroase similitudini cu evenimentele din Ucraina.

Pe de o parte, mass-media prezinta regulat doar punctele de vedere ale conducerii Ucrainei. Posturile TV rusesti au fost interzise de conducerea de la Kiev, care le-a acuzat de propaganda.

Conducerea tarii este convinsa ca SUA va ajuta militar armata ucraineana si a declansat o noua „operatiune antiterorista” in est. Cu toate acestea, SUA nu au in zona suficiente trupe si tehnica pentru a contracara un eventual atac rusesc.

Cele 20 de avioane dislocate in Europa de Est si cei 400 de militari trimisi in Polonia sunt prea putin daca ne amintim ca Iugoslavia a fost atacata cu peste de 400 de avioane de bombardament in fiecare zi.

In conditiile in care Ucraina nu este membru NATO, iar tarile Europei Occidentale nu dau semne ca ar participa la o coalitie antiruseasca, este foarte posibil ca SUA sa incerce sa treaca povara aceasta pe umerii statelor aliate din zona: Polonia, Ungaria, Cehia, România si Turcia.

In orice caz, cu cât conducerea ucraineana intervine mai brutal in regiunile separatiste, cu atât cresc sansele ca Rusia sa intervina militar.

Pentru ca, practic, SUA asta si doresc si, din acest motiv, ii lasa pe ucraineni sa faca, de exemplu, ceea ce le-au interzis sârbilor in Kosovo.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014