18 noiembrie 2024

Se inchide Universitatea „George Bacovia”?

– membrii fondatori nu doresc ca in acest an sa mai organizeze sesiune de admitere – profesorii si studentii din Universitatii „George Bacavia” sunt nemultumiti de decizia luata – s-a declansat un adevarat razboi intre cele doua tabere

Veste soc pentru studentii de la Universitatea „George Bacovia”. Consiliul Fondatorilor al institutiei private de invatamânt universitar din Bacau a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza sa lichideze unitatea. Motivele pentru care s-ar fi ajuns aici ar fi scaderea populatiei judetului, a numarului absolventilor de liceu care reusesc sa obtina diploma de bacalaureat, de la 4.000 – 4.200, in urma cu circa sapte-opt ani, la 2.200 -2.300, in prezent, migratia tinerilor catre alte tari din Uniunea Europeana, dar si, implicit, scaderea numarului de studenti ai Universitatii „G. Bacovia”.



Explicatia membrilor fondatori

Aceasta informatie, de lichidare a universitatii, s-a raspândit repede in institutie, iar tensiunile intre profesorii care risca sa ramâna fara loc de munca si cei care decid soarta institutiei s-au acutizat. Nici conferinta de presa nu a fost tocmai o conferinta, ci mai degraba o confruntare a taberelor. Iar scandalul a atins cote maxime. In sala au intrat mai multi studenti si profesori, care au dorit sa afle ce au de comunicat membrii consiliului fondatorilor. Totodata, ei au vrut sa obtina si raspunsuri la o serie de intrebari.

„Pe fondul acesta al scaderii numarului de potentiali candidati la admitere, din luna decembrie, când au inceput alegerile pentru noile structuri de administrare si conducere a universitatii, se desfasoara in universitate o campanie de promovare a unor conflicte, ca altfel nu pot sa-i spun, si din acest motiv, iata, in plus, inca o cauza care ne obliga sa informam corect Ministerul Educatiei Nationale si Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Superior, si sa solicitam asistenta juridica si de natura administrativa pentru a opri activitatea universitatii, in sensul sa nu mai organizam anul acesta un concurs de admitere, pentru ca ar insemna sa le cream viitorilor studenti neplaceri cum au si astazi studentii prezenti.

Pentru actualii nostri studenti, atât legea, cât si normele din universitate, ne obliga sa le asiguram toate serviciile necesare pentru finalizarea studiilor si sustinerea examenelor de finalizare a ciclurilor de invatamânt, atât pentru programele de licenta, cât si pentru cele de master”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Bontas, unul din membrii Consiliului Fondatorilor. S-a mai spus ca, in urma analizelor efectuate, Consiliul Fondatorilor Universitatii „G. Bacovia” din Bacau ar fi ajuns la concluzia ca institutia va intra in incapacitate de plata in primele luni ale anului universitar 2016 – 2017. „Studentii nu vor avea de suferit.

Asta este mesajul pe care noi il comunicam presei. Ca sunt oameni care instiga, asta este altceva. Noi nu am facut nimic ca sa incalcam legea. Incepând de astazi, Universitatea «George Bacovia» intra in program de lichidare”, a adaugat si prof. univ. dr. Dumitru Paraschivescu, membru in Consiliul Fondator. Alaturi de cei doi a fost si prof.univ.dr. Toader Gherasim, si acesta membru in Consiliul Fondator al institutiei de invatamânt.

Primele acuzatii

In discutie a intervenit actualul rector al universitatii, prof. univ. dr. Neculai Lupu, care a adaugat ca „asta trebuie sa vrem si noi. Deocamdata vreti doar dumneavoastra. Trebuie sa intrebati si Senatul, si rectorul, si studentii. Mai mult, va rog sa ascultati un punct de vedere al studentilor”. A fost momentul in care a inceput o serie de intrebari din partea studentilor catre membrii fondatori, in care s-au aruncat si multe acuzatii. „De ce considerati ca acum este oportuna lichidarea acestei universitati?”, a intrebat Ana Maria Moraru (Nica), studenta in anul I la Drept, iar raspunsul a facut referire tot la numarul redus de studenti.

Au urmat si alte intrebari punctuale

Studentii au dorit sa mai stie (intr-un dialog la care au participat toti cei prezenti) si de ce s-a investit in achizitionarea agentiei de turism „Terra Nova” dat fiind situatia financiara a institutiei.(Aceasta achizitie s-a concretizat la inceputul anului universitar trecut si prin care Universitatea „George Bacovia” a devenit proprietar. Prin aceasta firma se intentiona desfasurarea unei activitati care sa ajute in practica studentilor, iar profitul obtinut sa fie reinvestit tot in universitate).

Tinerii i-au mai intrebat pe cei care au decis lichidarea universitatii si ce venituri au pentru functiile pe care le detin, de ce profesorii care predau sunt prost platiti, de ce in cladirea institutiei a fost frig pe timpul iernii, de ce nu sunt materiale in biblioteca si de ce nu au fost informati din timp de problemele prezentate abia acum. Intrebari care au ramas, insa, fara un raspuns concret.

Declaratiile fostului si actualului rector

Actualul si fostul rector au tinut si ei sa-si exprime un punct de vedere, fata de ceea ce se intâmpla in unitatea de invatamânt universitar. „Avem program managerial, dar este sabotat de catre fondatori, care nu recunosc rectorului calitatea de conducator al universitatii si nici pe cea de ordonator de credite. Suntem blocati zilnic, datorita activitatii dânsilor, care sunt si fondatori, si membri in Consiliul de Administratie al universitatii. Nu este legal si nu putem sa lucram asa. Ne adresam instantei, va dura putin, dar blocajul vine tot de la dânsii, nu de la noi”, a acuzat prof.univ. dr. Neculai Lupu, rectorul Univ. „G. Bacovia”.

„In ceea ce ma priveste, in mandatul 2012-2016, conform unei hotarâri de Senat, am avut doar atributii in domeniul didactic, iar pe acestea eu spun ca le-am indeplinit. Bineinteles, obligata fiind sa ma inscriu in niste limite financiare. Nu am crezut nicicând ca ai nostri colegi, care au contribuit la dezvoltarea universitatii, vor ajunge intr-o zi sa ne spuna ca o inchid. Eu chiar consider ca se poate merge in continuare si mai vreau sa cred ca intre niste oameni care sunt civilizati, care au un nivel de pregatire mult deasupra altora, totul se poate rezolva prin negociere si nu in fata camerelor si nu ajungându-se la astfel de conflicte”, a declarat si prof. univ. dr. Tatiana Puiu, fost rector al Universitatii „George Bacovia”, in ultimii patru ani (2012 – 2016). Aceasta a mai adaugat ca institutia poate merge mai departe in situatia financiara actuala, dar cu anumite rectificari.
Conflictul este, insa, departe de a se stinge.

Universitatea „George Bacovia” a fost infiintata in februarie 1992.

Evolutia numarului de studenti

Anul univ. 2008 – 2009 erau 3.112 studenti
Anul univ. 2009 – 2010 erau 2.771 studenti
Anul univ. 2010 – 2011 erau 2.161 studenti
Anul univ. 2011 – 2012 erau 1.555 studenti
Anul univ. 2012 – 2013 erau 1.189 studenti
Anul univ. 2013 – 2014 erau 961 studenti
Anul univ. 2014 – 2015 erau 639 studenti
Anul univ. 2015 – 2016 sunt 547 studenti

Evolutia veniturilor incasate de universitate

Anul univ. 2008 – 2009 – 7.796.206 lei
Anul univ. 2009 – 2010 – 7.723.668 lei
Anul univ. 2010 – 2011 – 6.590.977 lei
Anul univ. 2011 – 2012 – 5.047.956 lei
Anul univ. 2012 – 2013 – 3.967.967 lei
Anul univ. 2013 – 2014 – 3.110.966 lei
Anul univ. 2014 – 2015 – 2.281.087 lei
Anul univ. 2015 – 2-16 – 1.196.188 lei

Geta Panaite
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014