12 ianuarie 2025

Se inchide Combinatul Chimic Amurco

Combinatul chimic AMURCO Bacau se va inchide, probabil dupa data de 8 aprilie, pe o perioada nedeterminata, iar cei sapte sute de angajati urmeaza sa intre in somaj. Anuntul a fost facut de patronul Interagro, Ioan Niculae, care a declarat ca toate cele sase combinate chimice pe care le patroneaza vor avea aceeasi soarta, din cauza scumpirii galopante a gazelor naturale. „Toate cele sase combinate in care InterAgro proceseaza gazele naturale – cinci combinate producatoare de ingrasaminte si un combinat care produce metanol si alte produse chimice – isi inceteaza activitatea. Una din cauzele principale pentru oprierea acestor combinate chimice o constituie lipsa unei strategii in domeniul energiei si gazelor naturale pentru industrie”, se arata intr-un comunicat al grupului.

“Probabil ca in cusul zilei de mâine (astazi – n.r.) vom avea o intâlnire a confederatiei sindicatelor din chimie si petrochimie, pentru a stabili masuri prin care sa ne aparam locurile de munca. Totul depinde si de deciziile care vor fi luate zilele acestea de catre patronat. Oricum, nu au fost semnale si nu am crezut ca se va ajunge la o siuatie atât de grava. Deocamdata, oamenii vin la lucru si sunt platiti corespunzator. Vom cauta sprijin inclusiv la Prefectura si la alte autoritati locale, care i-ar putea ajuta pe cei 700 de angajati sa nu ramâna pe drumuri.” Gheorghe David, liderul sindical din Amurco Bacau



“Cred ca este vorba despre o actiune concertata din exterior pentru a ne ingenunchea, sa ne forteze sa nu mai producem nimic, asa cum se intâmpla si in alte ramuri ale industriei. Niculae reclama politica preturilor preferentiale si poate ca are dreptate. Prin amenintarile cu inchiderea combinatelor el poate pune presiune pe autoritati. Totodata, este responsabil si de cei 10.700 angajati pe care ii are. Daca va fi nevoie, ii vom ajuta cu toate mijloacele noastre sindicale, chiar si cu proteste in strada.”, Martin Fartade, liderul Cartel Alfa Bacau

Ghilotina disponibilizarilor
Pâna ieri, la Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala Bacau nu a fost depusa nici o notificare privind vreo concediere colectiva la Amurco. “In conformitate cu prevederile Codului Muncii, notificarea privind disponibilizarile trebuie depusa la AJOFM cu 30 de zile inainte de emiterea preavizelor de concediere. Pâna miercuri nu am primit nici o astfel de notificare”, a declarat Octavian Ticau, seful Serviciului Managementul Pietei Muncii, din cadrul AJOFM. De mentionat insa ca patronatul Interagro a amenintat in fiecare dintre anii din urma ca va recurge la disponibilizari colective la Amurco, din cauza scumpirii gazelor, dar o singura data a facut cu adevarat acest lucru, acum mai multi ani.

O avarie a inchis deja fabrica de amoniac

Ca o coincidenta, anuntul a fost facut in aceeasi zi in care combinatul bacauan si-a redus semnificativ activitatea, ca urmare a inchiderii fabricii de amoniac, din cauza unei avarii. “Am avut si ghinionul ca anuntul inchiderii combinatului sa vina tocmai acum, când fabrica de amoniac nu mai produce, deci nu isi mai poate duce la indeplinire contractele. Daca existau conditiile ca aceste contracte sa fi fost duse cu bine la indeplinire, poate nu se mai dicuta acum despre perspectiva inchiderii combinatului”, a mai spus liderul sindical Gheorghe David. Avaria din instalatiile de amoniac pare sa nu fi afectat calitatea mediului, intrucât la Agentia pentru Protectia Mediului nu s-au inregistrat depasiri ale concentratiei admise de amoniac in aer si nici nu s-au primit sesizari de la populatie in acest sens.

Nemultumirile miliardarului Niculae
Patronul Grupului InterAgro, cel mai bogat om din România, a anuntat inca de la inceputul anului ca va inchide combinate si va trimite oamenii in somaj, din cauza pierderilor majore determinate de noile politici in domeniul gazelor naturale promovate de autoritati. „Hotarârea de Guvern a aparut în ianuarie 2013. Noi am aflat pe la începutul lunii martie. Nu am stiut de ea. Ne-am trezit brusc ca a crescut pretul la gaz. Am crezut ca e o nebunie a celor doi producatori, Petrom si Romgaz. Hotarârea îi obliga insa pe cei doi ca in fiecare luna sa creasca pretul la gaze. Este aberant. Din ianuarie pâna acum, pretul gazele din productie interna a crescut cu 21%”, a declarat Niculae. El mai spune ca in aceste conditii pretul la gaz va ajunge, intr-un an, la o crestere de 160%, ceea ce ar insemna inchiderea definitiva a industriei chimice si nu numai.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img