Pe 18 octombrie se împlinesc 165 de ani de la nașterea băcăuanului Grigore Gh. Pascu, primul telegrafist din Bacău și unul dintre pionierii filateliei românești. Locul său în galeria personalităților băcăuane a fost stabilit și datorită pasiunii pentru filatelie. Corespondența sa filatelică, aflată în colecția filatelistului-cercetător Mihai Ceucă, s-a dovedit a fi o sursă documentară prețioasă pentru descoperirea evenimentelor care i-au marcat existența.
Cercetarea registrului mitric (de stare civilă) al Bacăului pentru anul 1853 a oferit confirmarea nașterii copilului Grigori Gh. Pascu la data de 18 octombrie 1853 și botezul său la data de 26 octombrie a aceluiași an.
Grigore Pascu provine dintr-o familie cu adânci rădăcini istorice pe meleagurile băcăuane, menționată în primele catagrafii realizate în anii 1820 și 1853. Casa părintească și a copilăriei era situată pe strada Justiției, la nr.8, adresă la care se află acum amplasat blocul nr. 2 din Str. Vasile Alecsandri (vizavi de Arhivele Naționale). Tatăl său, Gheorghe, era târgoveț, iar Elena, mama sa, casnică.
A absolvit cursurile Școlii primare publice de băieți nr.2 din urbe, apoi pe cele gimnaziale. Gimnaziul „Principele Ferdinand” înființat în anul 1867 a funcționat doi ani de început chiar în casa familiei Gh. Pascu. După 1877 a urmat cursurile școlii de telegrafie din București și în anul 1880 îl găsea angajat la oficiul telegrafic din Bacău fiind primul telegrafist din Bacău.
După căsătoria cu Maria Eliade, a avut patru băieți și trei fete. Dintre copii, s-a remarcat profesorul Giorge Pascu, născut în Bacău la 1 decembrie 1882, recunoscut astăzi ca fiind una dintre personalitățile culturii ieșene, manifestându-se activ, vreme de decenii, ca lingvist, filolog și istoric literar. A fost director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași între anii 1914 – 1922 și 1927 – 1932, profesor doctor docent la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, primul titular al catedrei de „istorie a literaturii române vechi”, autor al numeroase cărți de istorie a literaturii române.
Gr. Pascu a fost, de asemenea, primul telegrafist din Bacău. Profesionalismul său i-a determinat detașarea temporară la Ciamurlia-Sulina și Codăești-Vaslui, unde a organizat oficiile telegrafice locale. În anul 1893 a renunțat la profesia de telegrafist, devenind funcționar al Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iași ca arendaș al moșiei din Blăgești-Roman.
Gr. Pascu, filatelistul
Filatelia i-a oferit satisfacțiile specifice unei pasiuni frumoase și pentru că a purtat corespondență cu filateliști și comercianți din 23 de țări ale lumii. Grigore Pascu figurează în prima listă de agenți pentru străinătate încă de la primul număr al revistei „L’echo de la Timbrologie” în 1887, fapt ce atestă prestigiul de care se bucura în relațiile sale internaționale.
A stabilit relații cu membri ai „Societății filatelice din Dresda”, ai „Societății colecționarilor de timbre din Olanda”, societăți la care a aderat ca membru activ sau corespondent și a fost ales membru de onoare al „Societății Filatelice din New York”.
Grigore Pascu a activat cu pasiune pentru constituirea primei societăți filatelice românești. Recunoscut de colegii din țară ca fiind unul dintre marii colecționari români, el primește „Cartea de membru” nr. 1 a „Societății Filatelice Române”, care s-a înființat în anul 1891.
La Iași, Grigore Pascu a devenit un catalizator al vieții filatelice din capitala Moldovei. A înființat asociația filatelică „Société Philatelique Roumaine de Jassy” și a fost un susținător activ al idealului său de organizare a filateliștilor și de strângere a relațiilor dintre ei.
A trecut la cele veșnice în ziua de 26 ianuarie 1927.
Se reeditează monografia „Gr. Pascu”
Grigore Gh. Pascu este recunoscut astăzi, la 165 de ani de la naștere, ca fiind unul dintre inițiatorii filateliei românești organizate, iar concitadinii săi au continuat să dezvolte cu succes tradiția filatelică. Astfel, una dintre cele două asociații filatelice din Bacău îi poartă numele.
În semn de omagiu pentru concitadinul nostru, în acest an aniversar va fi reeditată, într-o ediție completată, monografia primului filatelist din Bacău, avându-l ca autor pe vicepreședintele asociației, Mihai Ceucă. Urmașii filateliști speră să obțină aprobările necesare pentru ca segmentul de stradă (între Str. Războieni și Pasajul Muncitorul) pe care se afla casa în care s-a născut primul telegrafist și filatelist al orașului, Grigore Pascu, să-i poarte numele.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.