După o pauză de aproape un an, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că se reia tipărirea și distribuția cardurilor europene de sănătate. Asta după ce a fost semnat, zilele acestea, un nou acord – cadru pentru o perioadă de trei ani. Până acum, în locul acestor carduri se eliberau doar certificate de înlocuire provizorie, care ofereau aceleași drepturi ca și cardul european de asigurări de sănătate.[lock_content]
Cardul european de sănătate este emis gratuit pentru asigurați, costurile de producție și distribuție fiind suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În urma licitației desfășurate conform reglementărilor legale în vigoare, a fost atribuit acordul – cadru, la un preț unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Cardul se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune în scris, la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) în evidenţa căreia se află, o cerere – tip (ce se găsește și la sediul instituției, dar care poate fi descărcată și de pe site-ul acesteia www.casbc.ro). În termen de 7 zile de la depunerea solicitării, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii poștale.
În acest moment se analizează și posibilitatea dezvoltării aplicației cardului european de sănătate în așa fel încât să nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă și online.
„Persoanele care au intrat în posesia certificatul de înlocuire provizorie a cardului european de sănătate, iar perioada de valabilitate înscrisă pe document este încă în termen, au aceleași drepturi ca și cele care au cardul european de asigurări de sănătate. Pentru eliberarea unui card european nou e bine să aștepte finalizarea valabilității certificatului de înlocuire provizorie. Numai anul acesta am emis peste 6.600 de astfel de documente. Anual, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău emite circa 8.000 de carduri europene de sănătate.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău
Cardul european de asigurări sociale de sănătate oferă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în scopul obţinerii unui tratament medical planificat. Cardul european acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă. Pentru anumite servicii, este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii.
IMPORTANT!
Perioada de valabilitate a cardului european de asigurări de sănătate este de doi ani de la data emiterii.
ATENȚIE! Granițe deschise doar pentru șederi temporare
Cardul european de asigurări sociale de sănătate, denumit card european, conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru UE. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, de familie, pentru studii pentru o perioadă necesară deplasării, dar nu mai mult de 6 luni. Cardul european conţine următorul set obligatoriu de informaţii vizibile: numele şi prenumele asiguratului; codul numeric personal al asiguratului; data naşterii asiguratului; data expirării cardului; codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului; numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul; numărul cardului.
[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.