Sistemul postal a ajuns o umbra jalnica a ceea ce cândva purta numele de a patra armata a tarii. Un colos cu picioare tot mai subrede, care se clatina amenintator, gata sa se prabuseasca.
Imagini ale dezastrului ies la iveala la tot pasul in comunele judetului, in toate oficiile postale, mai ales in mediul rural, unde paragina se intinde incet si sigur. Managementul prost, apatia in fata unei concurente tot mai acerbe, inertia specifica societatilor si companiilor de stat aproape ca au demolat intreg sistemul postal.
Compania de Posta se afla in plin sistem de reorganizare, cu scopul final, zice-se, de rentabilizare sau macar de reducere a pierderilor. Vor fi dati afara lucratori postali, ghiseele din mediul rural isi vor reduce activitatea pâna la patru ore pe zi, cele din orase asisderea, altele poate se vor desfiinta de-a binelea. Afectati sunt in primul rând oamenii simpli, care uneori asteapta de la postas o veste buna inchisa intr-o scrisoare, ori pensia, ori o factura.
Insa fara sa mai astepte finalul procesului de reorganizare, multi postasi au inceput deja sa paraseasca sistemul, mai ales din cauza salariilor mici, de 9-10 milioane de lei vechi. Sunt zone unde pur si simplu nu mai are cine imparti pensiile, cine duce facturile, iar batrânii, gârboviti de suferinte, trebuie sa bata kilometri intregi pâna la ghiseu ca sa isi ia banii luna de luna.
Postasii din Podu Turcului au dat bir cu fugitii
O asemenea situatie am inâlnit la Podu Turcului. Un oficiu postal din dosul unui bloc, ascuns in balarii, greu de vazut de la strada, cu vitrine pline cu abtibilduri decolorate, lipite in vremuri imemoriale. Aspectul interiorului te transpune in vremurile de dinainte de 1989, fiindca nimic nu pare schimbat. O masa masiva din lemn, trei cabine telefonice din care lipsesc tocmai telefoanele si un ghiseu, din spatele caruia ne priveste curioasa o doamna.
Este o oficianta care tocmai s-a operat si care in loc sa fie in concediu medical vine la munca, fiindca altcineva nu ar avea cine sa deserveasca putinii clienti. Celalalt angajat este dirigintele Postei, care insa are treburi si nu se afla in Oficiu. Problema cea mare de la Podu Turcului este ca nu mai exista nici un factor postal, din cei trei care au lucrat aici odinioara. Doi au plecat din cauza salariilor mici, iar al treilea, ramas pe cap cu o comuna foarte intinsa, pe care ar trebui sa o strabata pe cheltuiala sa, a dat si el bir cu fugitii. Asa se face ca nimeni nu mai are cine sa duca scrisorile sau pensiile, iar cine are astfel de treburi trebuie sa bata cale lunga, uneori prin coclauri desfundate, pe arsita sau vânt, pâna la Podu Turcului.
Situatia pare un pic mai buna la Motoseni, unde sunt factori care inca isi fac treaba, dar ar mai fi nevoie de unul ca de aer, care sa ii ia locul celui plecat in concediu de paternitate. Insa comunele unde Posta inca functioneaza, chiar si „in doua bujii”, sunt tot mai rare. In multe alte zone e un adevarat dezastru. „Mama mea are 80 de ani, are probleme cu picioarele si totusi trebuie sa bata drumul câtiva kilometri pâna la oficiu sa isi ia pensia”, spune Maria R., din Tamasi.
Revolta la Filipeni
La fel de revoltata e si lumea din Filipeni. Iata un fragment din scrisoarea unui locuitor al comunei, trimisa pe adresa redactiei noastre: „Ma numesc Olariu Florin-Iulian si sunt din comuna Filipeni. Domnilor, cititorii dvs. din acest loc m-au rugat sa fac apel la voi sa-i ajutati! Posta Româna a redus numarul postasilor din comuna ,astfel s-a creat un haos fara precedent.
Dis de dimineata vezi bietii batrâni gârboviti de povara anilor care fac liste de asteptare pentru a primi pensia! Sunt zile când banii nu ajung si o iau cu lacrimi în ochi în urmatoarea zi cu program de la început. Nu mai spun de facturi care nu ajung la platitori! Comuna Filipeni este foarte îmbatrânita. Sunt multi care nu pot merge sa isi ia banii sau sa isi plateasca facturile! Autoritatile locale stau cu mâinile-n sân, spunând ca ei nu pot face nimic! (…)”
Se intrevede o solutie
Dirigintii de oficii unde sunt probleme de personal ridica din umeri a neputinta când sunt intrebati de solutii. Si totusi, s-ar parea ca lucrurile vor reveni in matca.
„Avem, intr-adevar, o problema in mediul rural. Acum suntem in proces de restructurare, iar pâna la 31 august se vor organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante. Speram ca pâna pe 15 septembrie sa existe factori postali acolo unde ei lipsesc acum, iar lucrurile sa se reaseze. Este nevoie de circa zece factori in unele comune” – spune Sorin Sova, presedintele sindicatului din Directia Judeteana de Posta Bacau.
Paradoxul este ca, pe de alta parte, procesul de restructurare se va solda si cu trimiterea in somaj a circa 110 lucratori postali din tot judetul, dar ei provin – spune Sorin Sova – din sectoarele si oficiile unde exista excedent de pesonal.