23 octombrie 2024
ActualitateSe decide viitorul CET-ului / Supravietuirea costa 85 milioane de euro

Se decide viitorul CET-ului / Supravietuirea costa 85 milioane de euro

Saptamana aceasta, firma daneza de consultanta care a evaluat activitatea CET Bacau isi incheie misiunea. Urmeaza prezentarea masterplanului si recomandarea societatii bacauane pentru primirea unei importante finantari europene. Fara aceste fonduri, CET nu are sanse de supravietuire. Avariile frecvente si lipsa contorizarii ii alunga pe
consumatori din sistemul centralizat. Cresterea calitatii serviciilor costa peste 80 de milioane de euro.

CET Bacau se afla printre primele 3 societati din tara cu acelasi profil de activitate care sunt la un pas de a beneficia de fonduri prin Programul operational sectorial de mediu, axa III, fonduri de coeziune. Acestea ar trebui sa acopere jumatate din costurile unui proiect de 85 milioane euro, ce include: reabilitarea retelei secundare si a celei primare de transport al agentului termic instalarea unui al doilea grup de cogenerare o parte din reabilitarea retelei de utilitati publice din blocuri. In aceasta luna, proiectul ar trebui avizat, urmand ca finantarea sa se obtina in aprilie 2009. Cealalta jumatate a costului proiectului va fi suportata de la bugetul de stat si cel local.



In cautare de consumatori

O conditie drastica pusa societatii bacauane pentru a primi fondurile europene este pastrarea actualilor consumatori si atragerea altora. In acest scop, CET a pregatit un nou regulament de debransare, cu conditii severe de desprindere de la sistem. Pe de alta parte, consumatorii care se intorc la sistemul centralizat vor primi bonusuri. Pentru a sprijini societatea al carei actionar este, Consiliul Local Bacau a decis ca tot ceea ce va construi sa fie racordat la CET. In plus, institutiile din subordinea sa vor fi deservite de punctele termice. aAcum racordam Caminul de batrani la PT 2, ne-a declarat Iulian Stoican, sef sectie termoficare la CET. Si alte obiective vor trece la sistem. Am dori sa preluam si Spitalul Judetean de Urgenta. De altfel, ar fi mai bine si pentru el. Daca se restrictioneaza consumul de gaze, de exemplu, noi avem solutia pe lignit”. CET are o nevoie disperata de a atrage noi consumatori. In zona centrala, de exemplu, reteaua este incarcata intre 50 si 60 la suta.

Patru ani
si zeci de milioane de euro

Bacuanii renunta la CET din doua motive: furnizarea cu intreruperi a agentului termic si lipsa contorizarii. Avariile in lant din sezonul rece lasa zilnic zone intregi fara apa calda sau caldura. aSingura solutie la aceasta situatie este inlocuirea retelelor vechi, spune Iulian Stoican. Este vorba despre peste 300 kilometri de conducta”. Chiar daca banii europeni vor sosi, proiectul acesta nu acopera decat lucrarile pe o perioada de 3 ani, or pentru schimbarea integrala a retelelor este nevoie de 4 ani. Efortul suplimentar va trebui suportat de bugetul local. In privinta contorizarii individuale s-au facut primii pasi. Sistemul distributiei pe orizontala a agentului termic prinde insa greu la populatie, in ciuda faptului ca este singurul viabil. Prin urmare, pentru multi bacauani, debransarea este inca singura solutie pentru confortul dorit. Firma daneza a construit mai multe proiecte privind viitorul CET. Zilele acestea, isi va prezenta concluziile. Fara finantarea europeana, care sa permita investitii masive, CET nu are argumente pentru pastrarea consumatorilor.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img