14 ianuarie 2025

Se darâma scolile peste elevi!

Fara bani de investitii de doi ani

„Credinta mea m-a determinat ca, imediat ce am ajuns in primarie, sa ma ocup de SCOALA. De gradinitele, scolile, liceele si universitatile din oras. Sa cream spatii prietenoase, calde, in care copiii sa vina cu drag sa invete.”
Romeo Stavarache – in „Jurnal de primar”, emis in campania 2012



Scolile „Mihail Sadoveanu”, „Octavian Voicu”, „Ion Creanga”, „Mihai Eminescu” sunt doar câteva din unitatile de invatamânt din Bacau care au deja probleme acum in plina iarna. Pentru ca vremea s-a mai incalzit, zapada adunata pe acoperisul cladirilor a inceput sa se topeasca, iar umezeala a afectat deja unele sali de clasa, dar si sali de sport. „S-a topit zapada acumulata si avem probleme in salile de clasa de la etaj”, ne-a declarat prof. Danisia Dumea, de la Scoala „Mihail Sadoveanu”. Din acelasi motiv, infiltratii au aparut si in sala de sport de la „Ion Creanga”. „Sala noastra de sport este unita de cladirea scolii. Inca din constructie imbinarile nu au fost lucrate bine si mereu au aparut situatii de astea”, a explicat si prof. Florentina Vieru, director.

La „Voicu”, apa se scurge pe pereti

Cele mai mari probleme sunt insa la Scoala „Octavian Voicu”. „Cât a fost inghet, a fost bine. Numai ca ni s-au infundat burlanele, apa a inghetat si acum se scurge pe pereti. Acoperisul nu are sarpanta. E acoperit doar cu carton bituminat. Deja ne gândim sa nu fie afectata si instalatia electrica. Avem probleme pe sala de sport in mod special”, a precizat prof. Eugen Tarasa, director adjunct. In plus, mirosul de umezeala si mucegai deja se simte pe scarile interioare din scoala, in unele sali de clasa de lânga sala de sport (situata la etajul I), dar si in sala de mese de la gradinita ce se afla in aceeasi cladire. „Am facut cunoscuta situatia si la Primaria Bacau. S-au facut adrese de la inceperea cursurilor din semestrul II. Acum am facut din nou poze si vom reveni cu o cerere urgenta de reparatii. Nu stiu ce va fi, pentru ca bani de investitii nu am mai primit de doi ani”, a mai spus directorul Tarasa. Aici instalatia electrica este din 1981 de când s-a construit scoala. Tencuiala de pe unitate cade, infiltratii sunt peste tot, ar fi nevoie de o reabilitare completa si chiar de termoizolare.

La Scoala „Ion Luca” e nevoie de reabilitare completa

Si sala de sport de la Scoala „Ion Luca” are nevoie urgenta de investitii. Podeaua este putreda, infiltratiile au aparut deja. „Acolo s-au pus geamuri termopan doar pe o parte si s-au igienizat vestiarele. Restul e cum a fost din constructie, adica din anii ’70. Tot la aceasta scoala, intreaga cladire trebuie realibitata. Si mobilierul trebuie schimbat, dar si gardul imprejmuitor trebuie refacut”, a declarat prof. Viorel Coserau, director. Acolo invata 320 de elevi si alti 75 de prescolari pe gradinita care e structura a aceleiasi unitati.

Miliarde de lei pierdute la Colegiul „Alecsandri”

La Colegiul National „Vasile Alecsandri” a fost demarat un amplu proiect de modernizare inca din 2007, spre final de an. Parte din lucrari s-au facut, dar cheltuielile au fost inchise in 2009. A fost vorba despre o investitie de peste 11 miliarde de lei vechi, bani de la Guvern – 50 la suta, si de la Consiliul Local Bacau – restul de 50 la suta. Din cauza lipsei finantarii, constructorul a refuzat sa mai continue proiectul. Lucrarea efectiva reprezenta inlocuirea acoperisului, refacerea instalatiei electrice, veche din 1938, schimbarea tâmplariei de interior, reparatii clase si zugravit. S-a realizat numai primul obiectiv si partial s-au schimbat niste usi de clasa, s-au renovat patru sali. Acum probleme mari sunt la fundatie care se macina permanent, mai ales din cauza infiltratiilor. Din acest motiv si in arhiva scolii (aflata la demisol) „e jale”, dupa s-a exprimat prof. Vasile Cautis, director. „Am luat niste aparate speciale de incalzit, dar sunt ca si medicamentele ce prelungesc boala”.

Tot aici s-a promis o constructie de extindere a colegiului. Investitia s-ar ridica la circa 80 miliarde lei vechi (adica 2,7 milioane de euro). Banii sunt de la primarie, dar si de la Guvern. Situatia insa este abia in studiu de proiect.

Scolile bacauane nu mai au bani pentru investitii, reparatii si consolidari. De la gradinite, pâna la unitatile de invatamânt primar, gimnaziale si colegii/licee, nicio institutie scolara nu mai poate demara vreo lucrare pentru ca nu sunt fonduri. Iar probleme sunt peste tot.

Noroc de furtuna din vara

In vara, 23 de unitati scolare din Bacau au fost afectate de furtuna. Pagubele au fost imense. Pentru remedierea lor s-au alocat 1.475.000 de lei, de la Guvern, din fonduri de urgenta. Aceia au fost insa singurii bani primiti de scolile bacauane pentru anumite investitii.
Primara Bacau recunoaste ca nu a alocat bani pentru scoli si invoca anumite neconcordante din lege. „In conformitate cu prevederile Legii bugetului de Stat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului are obligatia de a include in buget, la capitolul «Invatamânt» pentru unitatile de invatamânt preuniversitar de stat sume prentru obiective de investitii, consolidari, reabilitari, reparatii capitale etc. Având in vedere aceasta prevedere, care s-a regasit si in legile bugetelor de stat din anii anteriori, in anul 2012 NU au fost demarate lucrari de investitii in unitatile de invatamânt din municipiul Bacau” (raspuns la o solicitarii pe Legea 544/2011, emisa de cotidianul „Desteptarea”). Acelasi raspuns il primesc zilnic si directorii de scoli.

„Bani nu sunt. Primaria Bacau nu da nimic. Ce mai primim, sunt doar produse de igienizare.”
prof. Eugen Tarasa, director adjunct Scoala „O. Voicu”

„Pe partea de investitii e zero absolut. Am avut o discutie cu cei de la Compartimentul investitii din Primaria Bacau si ni s-a promis ca se vor continua proiectele. Am nevoie urgenta, ca de aer, de sali de clasa.”
prof. Vasile Cautis, director Colegiul National „Vasile Alecsandri”

Primaria promite. Si atât

In strategia de dezvoltare 207-2013, Primaria Bacau are trecut la capitolul investitii pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea si dotarea institutiilor de invatamânt nu mai putin de 45 milioane de euro. O suma astronomica, dar care a fost trecuta doar pe hârtie. Cu acesti bani urmau sa se construiasca doua gradinite si o cresa, un campus scolar nou pe strada Constantei, un nou corp de cladire, o sala de sport, ateliere noi si reabilitare Colegiul „Economic” si extindere Colegiu „Alecsandri”. Nimic din toate acestea nu exista nici macar in faza de studiu de fezabilitate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img