22 ianuarie 2025

Se cauta voluntari adulti

Intalnire de lucru intre ONG-uri si Prefectura Bacau

Reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale care desfasoara proiecte in intreg judetul s-au reunit la finele saptamanii trecute, la convocarea Prefecturii Bacau. Liderii voluntarilor au aflat de unde pot obtine finantari pentru activitatile lor si au lansat idei pentru a marca Ziua Internationala a Voluntariatului.

Institutia Prefectului a pus la punct o baza de date cu toate organizatiile active in judetul Bacau. Aceasta poate fi accesata chiar pe site-ul institutiei si poate fi completata de cei care nu se regasesc inca pe lista. „Va asiguram de intreaga noastra colaborare in implementarea proiectelor dumneavoastra si vrem sa ne considerati parteneri”, a fost mesajul transmis de cancelarul prefectului, Nicoleta Zarnescu.

Surse de finantare interne si externe



Dincolo de colaborari, insa, organizatiile au nevoie de bani pentru a-si finanta initiativele. „Va recomand doua site-uri actualizate lunar de unde puteti afla cand se deschid sesiunile de finantare si cum puteti accesa granturi interne sau bani de la Uniunea Europeana”, a explicat Alexandra Albut, managerul public din cadrul institutiei. „Este vorba de site-ul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est si fonduri-ue.ro unde sunt prezentate oportunitatile de finantare”. Totodata, in fiecare an Ministerul Muncii ofera subventii pentru organizatiile care depun proiecte si solicita finantare. „Sa nu uitam de Administratia Fondului pentru Mediu si finantarile nerambursabile care se pot obtine de la Consiliul Local si Consiliul Judetean Bacau”, a precizat si Elena Volcescu, sef serviciu in cadrul Prefecturii Bacau. Iar pentru a veni si mai mult in sprijinul ONG-urilor, din luna ianuarie acestea vor primi o mana de ajutor si de la consilierul pe afaceri europene care va fi incadrat in Institutia Prefectului.

Voluntarii trebuie sa ajunga si in mediul rural

Si daca in municipii si orase, ONG-urile nu lipsesc, s-a constatat ca in mediul rural proiectele si implicarea voluntarilor ar putea fi mai mare. „Va incurajam sa aveti proiecte si in mediul rural. De altfel, se vor infiinta doua Grupuri de Actiune Locala in zona de est a judetului: unul de la Saucesti la Vultureni si celalalt pe ruta Pancesti-Sascut. Avem nevoie de ajutor in zona, asadar, daca aveti puncte de lucru acolo am aprecia implicarea dumneavoastra”, a mai spus Elena Volcescu.

Se cauta adulti pentru Ziua Internationala a Voluntariatului

Discutiile s-au orientat rapid spre cea mai apropiata data importanta in calendarul voluntarilor: 5 decembrie, Ziua Internationala a Voluntariatului. Anul acesta, liderii voluntarilor vor sa ii castige de partea lor pe adulti. „Am vrea ca si adultii sa ni se alature, macar pentru o zi, sa ii atragem. Ne-am gandit sa facem o Zi a Portilor Deschise in acest sens. Vom deschide o agenda in care fiecare ONG sa precizeze in ce actiuni vrea sa se implice si posibilitatile de colaborare”, a precizat Gabriel Magurianu, liderul voluntarilor din cadrul FSC. Si pe termen lung, ONG-urile ar dori colaboratori. Daca pe tineri i-au convins, pentru a-i convinge pe adulti, acestea trebuie sa gandeasca proiecte atractive si in special un program pe „gustul” si disponibilitatea adultilor. „Noi sustinem aceasta initiativa, mai ales ca am beneficiat de sprijinul acestor voluntari, olandezi insa. Ceea ce lipseste este voluntarul adult din Romania. Acestia ar fi insa de folos, mai ales ca nu sunt in cautare de completarea cv-urilor, cum sunt tinerii cateodata”, a explicat Adrian Indreas, reprezentantul Asociatiei Betania. De exemplu, Betania este in cautare de meseriasi voluntari pentru intretinerea centrelor pe care le are. „Noi avem deja adulti voluntari, sunt prieteni ai asociatiei, profesori, care tin gratuit cursuri de limbi straine pentru beneficiarii nostri”, a spus si Alina Ilie, reprezenta Asociatiei Onestin. Dar pentru ca adultii sa fie stimulati sa fie voluntari, asociatiile iau in calcul chiar schimbarea Legii Voluntariatului, in asa fel incat, angajatii sa poata solicita cinci zile lucratoare pe an in care sa se dedice exclusiv activitatilor neremunerate.

Pe lista postata pe site-ul Prefecturii Bacau se regasesc 37 de asociatii non-guvernamentale, cu date de contact ale sefilor, dar si lista furnizorilor de asistenta sociala din judet, 23 la numar.

In 2010, au obtinut subventii de la Ministerul Muncii trei ONG-uri care au inaintat proiecte de sustinere a persoanelor de varsta a treia. Fundatia de Sprijin Comunitar a primit o alocare de 344.211 lei, Asociatia "Sfanta Fata a Domnului nostru Isus Cristos", Magura a primit 170.044 lei, iar Fundatia "Constantin Brancoveanu" a obtinut 163.020 lei.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img