Oamenii de afaceri, dar si factorii politici la nivel national si international s-au reunit in Bacau, la finele saptamanii trecute, intr-o conferinta vizand „Regenerarea industriala a Romaniei”. Evenimentul a fost organizat de Platforma Europeana de Dezvoltare.
O arena de dezbatere a posibilitatilor de relansare a industriei romanesti – asta s-a dorit a fi conferinta desfasurata la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau, conferinta care vine intr-o perioada in care se vorbeste din ce in ce mai des de un nou episod de criza. Au raspuns invitatiei partenerii din strainatate, Anton Schrag, reprezentantul Comisarului pentru Politica Regionala, Halina Golebicka, sef al Sectiei de Comert din cadrul Ambasadei Poloniei, Tomislav Donchev, reprezentant al Ministerului pentru Managementul Fondurilor Europene din Bulgaria. Din partea autoritatilor romane, au participat Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, Bogdan Manoiu, sef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului si Sorin Vasilescu, director al Directiei Investitii Straine a Centrul Roman pentru Promovarea Comertului. Discutiile au fost structurate pe sesiuni, prima vizand problematica absorbtiei fondurilor europene iar a doua – rolul sectorului privat in atragerea fondurilor europene. Dupa-amiaza a fost alocata workshopurilor. "Absorbtia fondurilor europene reprezinta cheia iesirii din criza, iar in acest sens Romania depinde de atragerea banilor europeni in conditiile in care agricultura este subdezvoltata, iar infrastructura e precara. Tarile Uniunii au nevoie de politici industriale la nivel european", a opinat in deschiderea discutiilor Daniel Daianu, presedintele Platformei Europene de Dezvoltare. Bilantul fondurilor europene atrase tara noastra nu este insa unul pozitiv, spune chiar reprezentantul Comisarului pentru Politica Regionala, Anton Schrag. "In comparatie cu alte state, Romania a atras putine fonduri europene comparativ cu sumele care i-au fost puse la dispozitie. Estonia si Lituania au atras 50 la suta din bugetul care le era alocat si din acest motiv au reusit sa relanseze economia", a spus inaltul demnitar, adaugand la cele doua exemple si povestea de succes a Poloniei.
O obsesie pentru fondurile europene
"S-a creat o obsesie pentru fondurile europene", arata Bogdan Manoiu, sef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului. "Este adevarat ca sunt un instrument de baza, dar in ceea ce priveste politicile industriale, Uniunea Europeana ne da noua responsabilitatea de a le creiona si ne pune la indemana instrumentele necesare. Romania trebuie sa gandeasca politici smart in domeniu si sa le puna in aplicare", a spus oficialul. Acesta a dezvaluit si ca anul viitor, tara noastra, alaturi de alte sase state membre ar putea beneficia de o rata mai mare de cofinantare la proiectele europene din partea UE, astfel incat contributia noastra sa fie de doar 5 la suta. In cifre, circa 700 de milioane de euro ar putea fi la dispozitia tarii noastre in 2012, daca si Comisia Europeana va aproba documentul pana la finele acestui an.
Profesionalizare si nu politizare
"Miza este profesionalizarea celor care trebuie sa lupte pentru atragerea investitorilor straini in Romania. Ceea ce vedem este insa politizare la inalt nivel. Trebuie adusi oameni profesionisti, recunoscuti, care sa creeze de la pagini de internet pana la contacte la cele mai inalte nivele", este de parere Sorin Pislaru, redactor sef al Ziarului Financiar. O alta solutie este investitia in sectorul IT&C, crede si Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. "Eu cred in regenerarea industriala a Romaniei si as pune pariu pe economie. Si sectorul IT&C are un rol foarte important in relansarea economica a tarii, de aceea, azi cand facem bilantul programelor implementate de Ministerul pe care il conduc realizam ca acele comunitati informate, care au beneficiat de know-how, internet de mare viteza au atras mai multe fonduri europene si au mai multe IMM-uri", a opinat Valerian Vreme. De un astfel de feedcak a vorbit in continuare si Sorin Pislaru: "trebuie sa stabilim niste indicatori, sa vedem unde am ajuns fata de ultimele sase luni si doar asa eficienta acestor intalniri va fi masurata".
Desi nu a fost prezent la eveniment, proaspatul investit ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a transmis un mesaj celor prezenti la conferinta. "Fondurile europene reprezinta o oportunitate majora de dezvoltare si o sursa de finantare sigura si ieftina. La nivelul Uniunii Europene, regenerarea industriala este o tema de maxima actualitate, de aceea avem datoria de a imbunatati strategia de atragere a fondurilor europene", a transmis acesta.
Cu ocazia vizitei in Bacau, participantii la forum au vizitat cateva din obiectivele industriale ale zonei: Fabrica Elmet International si AE Electronics.
Andreea Gavrila