Organizarea Recensamântului populatiei si al locuintelor, programat sa se desfasoare la sfârsitul lunii octombrie, a intrat in linie dreapta. Cel putin calendaristic, daca nu din punct de vedere al organizarii, mai sunt doar doua luni si jumatate pâna când oficialii trebuie sa puna la punct toate detaliile.
"Inca nu am primit sectorizarea si cred ca este destul de târziu mai ales ca va trebui sa verificam si noi datele pentru a nu exista scapari mari", a declarat Eugenia Harja, directorul Directiei Judetene de Statistica (DJS) Bacau. Hartile sunt extrem de importante, in conditiile in care inca exista strazi care se suprapun, casele nu sunt numerotate corespunzator sau mai multe case sunt consemnate in acte la aceeasi adresa. Fata de perioada stabilita initial, 22-31 octombrie, recensamântul a fost prelungit, urmând sa inceapa pe 20 octombrie si sa se incheie tot pe 31 octombrie. Modificarea vine dupa organizarea recensamântului de proba de la inceputul lunii mai, când s-a constatat ca reticenta oamenilor, un chestionar prea stufos si numarul mare de persoane plecate din tara sunt factori care au dus la mari intârzieri. Intre timp, pâna la primirea hartilor digitale, in august incepe recrutarea recenzorilor care vor bate din usa in usa pentru a va cere informatii personale.
Ce conditii trebuie indeplinite?
Profilul recenzorului, asa cum cere Institutul National de Statistica este: sa aiba cel putin 18 ani, studii medii, cetatenie româna, sa cunoasca limba româna, sa prezinte cazier judiciar, sa aiba disponibilitate la efort, sa aiba un scris citet, sa aiba capacitatea de a face calcule simple si corecte, sa fie disponibil pe toata perioada derularii recensamântului (intre orele 8-20, zilele de sâmbata si duminica), sa aiba un telefon mobil pentru o comunicare mai buna cu coordonatorii. Cei care indeplinesc aceste conditii trebuie sa faca un drum la primariile din localitate unde sa lase documentele necesare. Candidatii nu vor semna contractele pâna când nu vor parcurge sesiunile de instruire si vor trece testul de cunostinte. "Din experienta ultimului recensamânt, cel din 2002, se inscriu in general tineri dar si pensionari. Foarte multi insa nu au trecut testul si ne-am trezit chiar inainte de debutul recensamântului ca nu avem suficienti recenzori. Am apelat apoi la studenti pentru a rezolva situatia. Oricum, suntem obligati sa avem o rezerva de 10 la suta recenzori", a mai spus directorul DJS Bacau, care apreciaza ca pentru judetul Bacau ar fi nevoie de aproximativ 3.500 de astfel de persoane. Fiecare zi de lucru va fi remunerata cu suma de 50 de lei. Selectia si instruirea solicitantilor va avea loc in perioada 1 august – 3 octombrie. In medie, completarea unui chestionar dureaza 40 de minute, iar recenzorul va trebui sa acopere zilnic 100 de locuinte, cel putin la nivelul oraselor. In ceea ce priveste mediul rural, media de recenzie ar putea fi mai mica.
Andreea Gavrila