27 noiembrie 2024

Se aprinde pulberea?

Există relatări tot mai insistente cu privire la faptul că operațiunea rusească din Ucraina a dat semnalul pentru rezolvarea pe cale militară a numeroaselor conflicte înghețate din lume. Se releteaza că, printre cei care agită apele, sunt nimeni alții decât britanicii, care ar fi simțit agonia SUA și încearcă să preia ștafeta.

Printre zonele vizate de britanici ar fi Kosovo, Nagorno-Karabah, granița dintre Pakistan și Iran, China sau India, granița dintre Afganistan și Pakistan, Kurdistanul irakian. Poate și Taiwan. UK s-ar fi gândit că e cazul să revină în politica mare. Pune frână războiului din Ucraina, aduce arme, temperează negocierile și, între timp, repornește conflictele adormite. De exemplu, albanezii kosovari primesc sisteme de rachete antitanc și rachete ghidate din Marea Britanie. 20 de Javelin și 50 de NLAW au fost deja livrate pe teritoriul regiunii – și acesta este doar primul lot. În plus, instructori britanici au fost trimiși în regiune pentru a se asigura că „forțele de securitate” din Kosovo știu să folosească aceste arme.



Pe 18 aprilie, Ministerul turc al Apărării a anunțat lansarea unei noi operațiuni militare „Claw-Castle” (Pençe Kilit ) împotriva militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan din nordul Irakului. Kurzii sunt finanțați de SUA, ceea ce înseamnă că acțiunea turcilor urmărește să-i scoată pe americani din zonă. Ceea ce e mai interesant este că, imediat după demararea operațiunii, pe rețelele sociale au început să zburde comentarii despre refacerea „Turciei Mari” cu teritorii de la Irak, Siria și Grecia.

Situația nu este calmă nici în Nagorno – Karabah, unde de câteva săptămâni, militari azeri au ocupat poziții în zona armeană a „Republicii Arțah” și sunt față în față cu trupele rusești de menținere a păcii. Nu trebuie uitat că, în martie, ministrul britanic al Apărării a fost în zona, în vizită oficială.

Înlăturarea de la putere a premierului pakistanez Imran Khan nu a rămas fără urmări. Dincolo de imensele mitinguri de susținere populară, oricând se poate întâmpla ca situația de la granițele cu Iran, China sau India să escaladeze. Ceea ce s-a și întâmplat, dealtfel, la granița dintre Afganistan și Pakistan. Pakistanul a lansat recent lovituri aeriene în provinciile afgane Khost și Kunar, ca răspuns la uciderea a 7 soldați pakistanezi de către teroriști într-o ambuscadă în Waziristanul de Nord.

Fiecare trage propria concluzie. Cert este că viitorul nu pare să sune bine…

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014