„O iarnă grea, în multe privințe!” este concluzia exprimată chiar în titlul Raportului nr. 8 al Băncii Naționale „România – Zona Euro Monitor”. De avertizarea meteorologilor că în această iarnă luna ianuarie va fi una cumplit de rece am auzit deja și am înțeles, am mai trecut prin câteva astfel de încercări. Dar, concluzia analiștilor de la BNR ne dă și mai mulți fiori.
Trăim deja vremuri dificile, cu o suită de crize, cu evenimente extreme – spun autorii Raportului: „Vremuri care pun la mare încercare sistemele economice și politice, în ultimă instanță cetățenii. Iar guvernele sunt chemate să gestioneze cu responsabilitate și luciditate situații extreme, provocări, ce se țin parcă lanț”.
Nici nu ne așteptam la ceva mai bun în România, după 32 de ani în care totul a mers alandala. Acum, în Europa și în lume problemele s-au acutizat prin noi provocări: un nou val al pandemiei, șocul prețurilor la energie și impactul schimbărilor climatice.
La noi, Pandemia a revelat slăbiciuni structurale mari în sistemul medical public și cel educațional, domenii care sunt sub-finanțate în mod cronic. Împreună cu șocul prețurilor la energie, pandemia a pus mai clar în evidență fragilitatea unui buget public care prin veniturile fiscale (circa 27% din PIB, inclusiv contribuții) este la coada UE și care cu mare dificultate poate furniza bunuri publice de bază. Dar nu doar resursele bugetare actuale sunt firave, nici cheltuirea banului public nu este făcută cu spirit gospodăresc. În plus, și schimbările climatice și alte evenimente extreme vor pune presiune crescândă asupra bugetului public, în condițiile unui spațiu fiscal foarte limitat.
Ar fi vreo speranță? Sau, care ar fi soluția? O spun tot autorii raportului BNR: creșterea substanțială a veniturilor fiscale/bugetare, absolut necesară pentru a răspunde adecvat la provocări actuale și viitoare foarte mari. România este, însă, lanterna roșie în UE prin gradul scăzut de colectare a TVA (un deficit de circa 35% față de o medie în UE de circa 10%), ceea ce arată că mai sunt rezerve considerabile de creștere a încasărilor fiscale.
Dar câte soluții nu au fost formulate la noianul de probleme prin care a trecut țara? Și câte au fost aplicate cum se cuvine?
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.