Aglomerația din autobuzele care îi aduc la lucru sau îi duc acasă după serviciu și cozile imense de la intrarea pe poarta combinatului, în condițiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, îi nemulțumește pe salariații societății Chimcomplex Borzești. Situația ne-a fost semnalată de liderul sindicatului Chimistul din combinat, Anișoara Mondan.
„Oamenii reclamă mai ales condițiile de călătorie cu autobuzele la intrarea și la ieșirea din schimbul întâi – spune liderul sindicatului. De aceea, amenință că vor porni pe jos spre oraș într-un marș al disperării, în șir indian, la câte doi metri unul de altul, să respecte cerințele legale”.
Noua situație semnalată se adaugă celei generată de suspendarea conflictului de muncă declanșat recent în combinat, pe motiv că nu a mai fost aprobat un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) și pe fondul unor nemulțumiri de natură salarială.
Pe 17 martie, la sediul combinatului a avut loc o ședință a Comisiei de conciliere, la care au participat și reprezentanți ai Federației Sindicale „Lazăr Edeleanu” și ai CNSRL-Frăția. Atunci s-a ajuns la hotărârea suspendării conflictului de muncă, dar conducerea combinatului a propus o nouă reuniune a Comisiei de conciliere pe 25 martie.
Odată cu instaurarea Stării de urgență în toată țara, s-a venit cu propunerea ca această reuniune să fie amânată cu 60 de zile. Răspunsul sindicatului către Comisia de conciliere și către președintele Chimcomplex, Ștefan Vuza, a fost unul ferm: „Sindicatul Chimistul este de acord, cu condiția ca vechiul CCM (expirat la finele lunii februarie – n.n.) să fie prelungit până la data semnării noului CCM”.
După declanșarea conflictului de muncă, patronatul Chimcomplex ne-a trimis o opinie prin care invocă noile condiții impuse de instituirea Stării de Urgență. A făcut, însă, și a făcut precizarea că „cele mai mari salarii din industria chimică și din județul Bacău sunt la Chimcomplex, mai ales după ultima ofertă mult îmbunătățită a administrației”.
„Avem încredere – au mai arătat oficialii de la Chimcomplex – că vom ajunge curând la finalizarea negocierilor pentru CCM fie sub forma pornită, adică prin act adițional la contractele individuale de muncă și câte un acord separat cu fiecare sindicat, fie sub forma simplificată a unui nou CCM care înglobează actele precedente”.