21 noiembrie 2024

Se amenajează varianta ocolitoare a orașului Tg. Ocna

– DN 12 B Tg. Ocna – Slănic Moldova este închis circulației rutiere ca urmare a unor alunecări de teren – varianta ocolitoare a orașului este amenajată prin Gura Slănic

Situația generată de alunecarea de teren de la Tg. Ocna, județul Bacău și disconfortul cauzat conducătorilor auto și turiștilor prin închiderea DN 12B, care face legătura cu orașul Slănic Moldova, a creat o serie de nemulțumiri pentru slăniceni, atât în plan economic, cât și în plan personal.



Reamintim că pe 14 martie 2018, în jurul orei 12.30, a avut loc o alunecare de teren care a produs tasarea drumului național 12B, între km 0+447 și km 0+487, pe o lungime de 40 m. Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Bacău declară că într-o primă fază, tasarea a fost mai adâncă pe banda stângă a drumului (cca 25 m), motiv pentru care a fost necesară restricționarea traficului rutier prin închiderea acestei benzi și dirijarea acestuia pe banda dreaptă, cu semnalizarea rutieră aferentă, în regim de urgență. Ulterior, în baza verificărilor din teren, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău a luat decizia închiderii temporare a acestui sector de drum, cu devierea traficului pe varianta locală – Gura Slănic (Tg. Ocna), pentru evitarea pericolului de avarie și explozie a conductei de gaze naturale din zonă, precum și a accidentelor rutiere cu consecințe grave.

„Este o situație neplăcută, survenită din cauze naturale, pe care DRDP Iași va încerca să o remedieze cu celeritate și în cel mai scurt timp posibil din punct de vedere legal. La o primă analiză este vorba despre o serie de izvoare subterane care subtraversează un drum construit în urmă cu peste patru decenii și care, coroborat cu precipitațiile abundente din ultima perioadă, fenomenul îngheț/dezgheț și lipsa consolidărilor de versanți din zonă, au angrenat alunecarea de teren și degradarea sectorului de drum național menționat”, declară ing. Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

Expertizare, proiectare și execuție

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Bacău a demarat deja procedurile pentru expertizarea tehnică, proiectare și execuție a tronsonului din DN 12B afectat de alunecările de teren, banii fiind alocați de la capitolul “lucrări neprevăzute”.

„DRDP Iași este interesată de remedierea cât mai rapidă a acestei situații, însă procedurile nu ne permit să demarăm lucrările în teren așa cum ne-am dori, decât după parcurgerea etapelor legale de licitații pentru expertizare, proiectare și execuție. Înțelegem că este un disconfort major pentru populația din zonă, solicitând totodată înțelegere din partea conducătorilor auto. Este însă o situație gravă care implică respectarea prevederilor legale, precum și aportul altor instituții ale statului”, declară ing. Ovidiu Mugurel Laicu, directorul general regional al DRDP Iași.

În ceea ce privește varianta ocolitoare locală – prin Gura Slănic, aceasta se află în administrarea Primăriei orașului Tg. Ocna. Dat fiind că drumul va deservi traficul preluat în mod normal de DN 12B, DRDP Iași în colaborare cu Primăria Tg. Ocna, a dispus o serie de lucrări de întreținere, în vederea asigurării unui confort minimal în trafic. Având în vedere unele elemente geometrice ale variantei, precum și faptul că traseul acesteia este amplasat pe străzi din interiorul orașului Tg. Ocna, în zone cu locuințe, s-a impus restricționarea vitezei la 30 km/oră.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014