15 ianuarie 2025

Scumpiri la pompă. Prețurile carburanților, la același nivel de dinaintea crizei

Prețurile carburanților valorificați în stațiile Peco au crescut constant, în ultima vreme, ajungând să treacă peste pragul psihologic de 5 lei / litru, chiar și la combustibilii standard. Astfel de prețuri în benzinării nu au mai fost încă din martie 2020, când a izbucnit pandemia de coronavirus.

În prezent, în Bacău, cel mai scump litru de benzină de CO 95 se vinde în stațiile OMV – 5,06 lei/litru, Rompetrol – 5,02 lei/litru – și Mol 5,02 lei/litru. Benzina Premium se apropie vertiginos de … 6 lei/litru. Creșteri s-au înregistrat și la motorine, prețurile fiind cam la același nivel ca la benzine. OMV vinde cea mai scumpă motorină – 5,05 – 5,03 lei/litru, urmată fiind de Rompetrol și Mol – 5,00 lei/litru.



Majorări … electorale

Creșterea de preț este pusă de către companiile petroliere pe seama majorării accizei, dar și a evoluției cotaţiei barilului de petrol. În prezent, prețul barilului de petrol se apropie de 60 de dolari, aproape dublu față de cât era în martie 2020, când a fost declarată pandemia de coronavirus. De exemplu, anul trecut, pe fondul limitării cererii, prețul petrolului a fost scăzut pe piețele internaționale, ajungând la finalul lui 2020, la 51 de dolari pe baril. Ciudat este că scumpiri ale carburanților s-au înregistrat chiar și în contextul scoaterii, anul trecut, în scop electoral, a supraaccizei de șapte eurocenți pe litru (32 de bani, ulterior).

11 lei mai mult, la un plin de carburanți

Pe de altă parte, să nu uităm că, încă de la 1 ianuarie, combustibilii auto s-au scumpit cu aproape 6 bani, ca urmare a actualizării nivelului accizelor aplicate acestor produse. De altfel, față de începutul anului, carburanții sunt mai scumpi – cu 50-60 de bani pe litru. Ceea ce înseamnă că, acum, un șofer plătește cu circa 11 lei mai mult pentru fiecare plin făcut la mașina pe benzină și cam 8-9 lei, pentru cea pe motorină. În aceste condiții, ne putem aștepta, ca de obicei, la scumpiri la raft, în special la bunurile de consum, deja firmele de transport adăugând creșterea de preț a carburanților în tarifele serviciilor pe care le prestează. Și asta deși transportatorii rutieri nu mai au aceleași comenzi ca în urmă cu un an de zile. Cert este că s-a scumpit, deja, carnea de pui, urmând ca și prețul pâinii să crească, mai ales după ce valoarea kilogramului de grâu pentru panificație a ajuns la un maxim istoric.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img