Zilele de marti si miercuri (3 si 4 noiembrie 2015) vor ramâne memorabile in istoria României. Cine nu a ramas marti noaptea cu ochii lipiti de ecranele televizoarelor, ca la evenimentele din decembrie 1989? Circa 25.000 de oameni, coplesitor de tineri, protestau vehement, dar civilizat, in Capitala, dupa tragedia de la celebrul, de acum, Club Colectiv si in urma careia in rândul autoritatilor vinovate nu se intâmpla nimic semnificativ. Ziua de marti a fost, de fapt, una a protestelor in strada, la scara mai mica sau mai mare, pentru ca acolo au iesit sa-si spuna ofurile si salariatii din Finante, dar si cei de la Casa de Pensii, pacaliti (a câta oara?) cu majorarea salariilor. Iar noaptea de marti spre miercuri a fost din nou una aproape alba pentru o tara intreaga.
Cel putin in cazul de la Club Colectiv autoritatile e clar ca au esuat si in a preveni incendiul criminal, dar si dupa tragedie. Unul dintre cei mai virulenti comentatori ai fenomenului, ziaristul CT Popescu, remarca, dupa ce 25.000 de tineri au iesit noaptea in strada, ca „s-au copt lucrurile”. In sfârsit totul a avut un final clar, asteptat de atâta timp. Adica tineretul nostru nu s-a mai lasat strivit de lipsa de reactie civica. Ziaristul a vazut, in noaptea de marti, la tineri, exprimata constiinta revoltei, neprogramata si nepusa in cadre de partid. Cum s-a ajuns aici? Cu minunata scula care sunt retelele de socializare si care „ii face pe oamenii aflati in piata mult mai greu de prostit”.
Rezultatul s-a vazut imediat. Miercuri dimineata, insusi premierul Victor Ponta si-a depus mandatul sau si, evident, si pe cel al Guvernului, recunoscând „supararea legitima care exista in rândul societatii”, dar, pâna la ora când scriu aceste rânduri, si primarul Sectorul 4 al Capitalei, celebrul Piedone, i-a urmat exemplul.
Dincolo, la Ministerul Finantelor, delegatii protestatarilor suparati de discrimnarea salariala au obligat, tot marti, autoritatea sa stea de vorba si i-a smuls promisiunea reglementarii problemelor.
Da, buna scula „retelele de socializare”, cel putin pâna la un punct sau numai in sensurile civilizate si oneste pe care noi toti, românii, indiferent de sex, de vârste sau de categoria sociala ar trebui sa le abordam! Sa fim cu totii mai greu de prostit.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.