15 ianuarie 2025

,,Scriitorul”! „Trei dorințe” în ,,Universul viu”

O zi cu dezlegare la pește și vorbe. Artă vizuală în diferite forme și culori. Locație, luni ora 15.00, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu’’ Bacău. Invitație pe o vreme ploioasă la o expoziție de pictură și lansare de carte. Buna Vestire s-a dovedit a fi o zi a împăcării cu destinul, soarta, piedicile, dar și o recunoaștere a perseverenței, perspectivei artistice și a strădaniei de a demonstra, că visurile se pot împlini și într-o formă nonconformistă.

Viorica Băluță (muzeograf), Mihaela Băbușanu (muzeolog), Mihai Buznea (senior editor, ziarist) prin mesajul transmis la inaugurarea expoziției, i-au provocat pe cei prezenți – mai era nevoie de scaune, să descopere ,,Biografia unui visător, Gheorghe Parascan’’. Biografie la care au contribuit Maria Margoș și Stelian Cartacuzencu. O combinație subtilă între artele plastice, cuvânt și cercetare.



Istoricul Eugen Șendrea, care îi cunoștea ascensiunea, îl considera pe Gelu Parascan ca fiind ,,Omul care sfințește lemnul prin mii de lucrări iconografice. Este printre puținii artiști plastici băcăuani care trăiește din ce a creat’’.

,,Maria Margoș, coautor al acestei frumoase lucrări narative, (Trei dorințe), este de asemenea o doamnă a artei naïve, premiată național, recunoscută și internațional’’. Îl citez pe Dr. ing Stelian Cartacuzencu, tulcean la origine, absolvent al Universității ,,Vasile Alexandri’’din Bacău, jurnalist în studenție, care l-a descoperit pe Gheorghe Parascan mult mai bine după… „Visul American, când am realizat că lucrările lui împânzesc toată lumea, fiind considerate un adevărat patrimoniu cultural național și internațional. După 53 de ani de cercetare, omul Parascan a realizat o carte având subiect „Universul Viu’’. Mulți spun că domnul Parascan este un pictor primitiv. Eu cred, că domnul Parascan are un stil de pictură nedefinit, neexistent și unic. Este omul care a redefinit lumina și a reprezentat sufletul din spatele culorilor. Este stilul Parascan și atât!’’

Sunt teme care te pun pe gânduri când citești. Dacă amesteci cele trei culori de bază, de ce nu există în natură flori roz și indigo?! Este greu să faci o recenzie, unor cărți care abordează o multitudine de subiecte, așa că încropesc și eu o frază din temele enumerate în sumarul celor două volume. Câteva titluri, nu le mai pun în ghilimele: Așa a început povestea. Un proiect pe placul tuturor. Revoluția a venit. Drumul către artă. Marea încăpățânare. Gândirea în spațiul 6D. Adaptare în loc de evoluție? Și cercetarea face parte din poveste. Viața din spatele sufletului. În viață nu există final. Mulțumiri! Alte informații… la un clic distanță!

Expoziția este deschisă timp de trei săptămâni. 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img