Va propun sa poposim in acest week-end asupra sumarului ultimului numar al revistei 13 Plus, care are ca vedeta editorialul redactorului sef Petre Isachi, ,,Mitul scriitorului. Stereotipizarea unui trend (a)cultural”. Ascultati: ,,Devenita categorie stereotipizata (…), scriitorimea raspunde mai bine la manipulare (…) Totul devine stereotip, când vorbim despre scriitori la modul general: de la curente, grupuri, societati, doctrine etc., la comportamente cotidiene.
Probabil, iluzia vine de la stereotipul stereotipurilor: istoria literaturii. Altfel spus, istoria literara este stereotipul suprem. De aceea istoria literaturii nu are cum sa existe. Exista doar istorici literari (…) care-si inventeaza un obiect/o viziune, ca toti scriitorii/criticii, pe care-o impune/mitizeaza/stereotipizeaza”. Gasim aici si un portret ideal al scriitorului:
,,Desi creatia este de esenta divina, scriitorul trebuie sa fie asemenea diavolului: intotdeauna nestereotip, interesant, ispititor, cameleonic, seducator, in razboi total cu inertia. El trebuie sa transfigureze Raul ce contine implicit Binele din Om. Infernul dantesc este elocvent in acest sens. Nu intâmplator, Dostoievski remarca adevarul literar ca Raul si personajul negative sunt, pentru scriitor, mai profitabil estetic/artistic, decât Binele”. Ce nu intelege scriitorul aservit regimului politic? Acesta ,,isi neaga singur propriul statut, cel de artist. Cu toate ca astazi sub lumina reflectoarelor stau, in special, autorii, rolul cu adevarat important il joaca Opera, care având metafizica Dalilei, isi tradeaza fatal scriptorul.
Scriitorii refuza sa inteleaga ca, din momentul publicarii, cartea nu le mai apartine, ca si-au pierdut total controlul asupra ei. Tradarea operei este inevitabila, este in firea lucrurilor. Numai astfel isi asigura longevitatea, tradându-l pe Autor, si sufletul/duhul cititorului”. Editorialistul argumenteaza ca marea manipulare sociala are efecte garantate si functioneaza ireprosabil, daca scriitorului ii lipseste capacitatea de a vedea substraturile existentei, daca-i lipseste spiritul critic. Efectele sunt devastatoare: discursul stereotip, scriitura terna, calofilia, plagiatul. ,,Creezi kitsch-ul, ii spune Petre Isachi unui asemenea scriitor manipulat, porti (pentru a fi mitizat de public) mantiile promiscuitatii si ale irationalitatii, imprumuti din lenea si inertia intelectuala de lânga tine, adopti ideea de-a gata si, cu siguranta, nu ajungi niciodata un initiat, incât, nu intâmplator, pentru (ne)cititor (de obicei, politician, tehnocrat etc) scriitorul este un inadaptat, un lunatic, un pierde-vara, un personaj nefolositor Cetatii”.
Un tulburator eseu semneaza si Ioan Enache, ,,De pe axa orizontala a raului pe verticala Logosului intrupat in istorie”, realizand o emotionanta pledoarie pentru bibliotecar/ biblioteca, pentru re-umanizarea omului. ,,O reconversie, o reconectare la firesc, la valorile traditionale, la umanitatea crestina care sa-i scoata din contingent, din derizoriu, din iluzia repede pieritoare, din robi ai sctricaciunii si sa-i conduca pe oameni pe verticala Logosului intrupat in istorie nu poate cunoaste decât doua cai: fie o iluminare a intunericului constiintei (…), fie o catastrofa sociala sau naturala devastatoare. Ambele, insa, scrie Ioan Enache, nu stau in puterea omului, ci numai in puterea lui Hristos”.
Din sumarul acestei reviste care resizista de-a dreptul eroic in asemenea vremuri de mare restriste culturala, mai puteti citi, intre altele: poeme, cronici literare, proza scurta etc. Putem citi din si despre: Ioan Danila, Viorel Savin, Cornel Galben, Virgil Nistru Tiganus, Dumitru Ichim, Romulus Iulian Olaru, Cornelia Ichim Pompiliu, Theodor. G. Calcan, Ioan Ticalo, Corneliu Vasile, Camelia Iulia Radu, George Astalos, Gabriela Anton, Emil Ariton, Ion Dinvale , Simona Andreea Sova, Mircea Popa si altii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.