Scrisori de pe front la Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie Iulian Antonescu a gazduit lansarea celei de a doua editii a volumului „Scrisori de pe front”, purtand semnatura scriitorului si omului politic Dan Claudiu Tanasescu. Intr-o atmosfera calda, creatia acestua a fost introdusa publicului bacauan de catre Doina Ionet, profesorul universitar doctor Stefan Munteanu si criticul literar Petre Isachi.
In cazul lui Dan Claudiu Tanasescu politicul si cultura si-au dat mana, spre incantarea publicului care a umplut sala muzeului. Profesorul universitar Stefan Munteanu a declarat ca a avut trei motive, punctuale, pentru care a acceptat cu bucurie sa prezinte „Scrisori de pe front”. „In primul rand, pentru a vedea un om in persoana. Apoi, pentru a cunoaste un scriitor despre care, spre rusinea mea, nu stiam prea multe. Al treilea motiv tine de bucuria de a descoperi textul volumului „Scrisori de pe front”, reeditat acum. Este o constructie atipica, din punctul meu de vedere, nu este nici roman, nici proza scurta”, a declarat universitarul bacauan. In completarea spuselor acestuia, Petre Isachi a mentionat ca „razboiul este o tema literara constanta, de la Ramayana si Mahabharata la razboaiele homerice si apoi in literatura contemporana.”
Amintiri cu Fanus Neagu… si nu numai
Nedorind sa mai vorbeasca despre „Scrisori de pe front”, Dan Claudiu Tanasescu a fascinat publicul cu talentul sau de povestitor, cu amintirile legate de Fanus Neagu, de intalnirea cu Alexandrina Gainusa la Bacau, pe care acelasi Fanus o boteza mereu „gaina”, de audienta la Gheorghiu Dej si multe altele. Autorul epistolelor de razboi a fost incantat sa revada vechi prieteni in sala, precum Sergiu Sechelariu, pe care l-a cunoscut pe cand era primar la Mogosoaia, si cu care a colaborat pentru o serie de proiecte, sau Calistrat Costin, care, ca si el, a facut parte din cercul celor din jurul lui Eugen Barbu. Senatorul scriitor nu a uitat insa sa mentioneze ca „Dumnezeu este cel care intotdeauna te indruma sa faci un lucru pentru cel de langa tine: sa scrii o carte, un articol de ziar, sa ai o profesie care sa-i ajute pe ceilalti.” Discutia a capatat insa si o tenta politica, inevitabila de altfel. Dan Claudiu Tanasescu si-a prezentat noua formatiune politica, Partidul Popular si al Protectiei Sociale, declarandu-se un sustinator al drepturilor pensionarilor, categorie sociala care este pe nedrept trecuta, de prea multe ori, cu vederea.
Scriitorul politician
Din experienta in administratia locala, ca primar al Mogosoaiei, si ca ales in forul legislativ al tarii, Dan Claudiu Tanasescu a avut prilejul de a cunoaste multi politicieni, dintre care unii si din Bacau. Senatorul scriitor a mentionat ca „l-am cunoscut pe Sergiu Sechelariu cand era ministru secretar de stat, iar eu eram primar. M-a ajutat neconditionat pentru derularea unor proiecte si am colaborat extraordinar de bine si de deschis.” In calitate de lider al unei noi formatiuni politice, Tanasescu a amintit faptul ca a primit oferte tentante pentru a se alatura unor partide bine consolidate si cu un cuvant greu de spus pe scena politica, dar ca a refuzat, deoarece nu se regaseste in programele celor ce l-au „ispitit” cu functii cu greutate. Scris de Emilian Berceanu