La Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a fost lansată ediția a doua a cărții „Ciprian Porumbescu: viața și creația”, semnată de Profesor dr. Gabriela Gîrmacea. Lucrarea face parte dintr-o excepțională și originală serie de lucrări în care este îmbinat un context cultural care devine accesibil prin ilustrații, fotografii, scheme, informații, fragmente din scrisori și din jurnale, prezentate într-un mod atractiv. Noua ediție a cărții a fost prezentată de Protoiereul de Onești, dr. Nicolae Zaharia, și de președinta Fundației Naționale „G. Călinescu”, prof. dr. Emilia Boghiu.
Evenimentul a avut loc sub auspiciile Protoieriei Onești și a Direcției de Cultură a municipiului Onești – Biblioteca „Radu Rosetti”. Lucrarea, care are 64 de pagini, a apărut la Editura DPH-Didactica Publishing House, din București și conține și o broșură cu partituri inedite primite în dar de autoare de la nepoata marelui compozitor, dar și coduri QR care pot fi scanate și se pot asculta melodiile compuse de cunoscutul compozitor.
La finalul evenimentului de lansare a avut loc și un moment artistic prezentat de Corala „Armonia – Ion Cunțan” a Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești.
Prima ediție a cărții a fost lansată în mai 2023, la Salonul Internațional de Carte ,,Bookfest” din București, tot un produs multimedia.
În același stil, Gabriela Gîrmacea a mai publicat lucrări despre Ion Creangă, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Petre Ispirescu. ,,Intenția – declara autoarea presei acum un an – a fost de a oferi publicului larg un nou concept editorial: biografia de atmosferă. Pornind de la arhivele din biblioteci și muzee, folosind ilustrații, fotografii, scrisori, documente, cărțile au fost scrise tocmai în ideea de a contura un context politic, social și cultural pe care copiii și adulții să-l înțeleagă ușor, dezvăluind fapte, gesturi, atitudini în jurul cărora s-a format o anumită personalitate. Îmi propun ca prin intermediul unor astfel de biografii să aduc în discuție actualitatea operei și perenitatea clasicilor”.
Gabriela Gîrmacea este profesoară, dar și scriitoare, traducătoare și critic literar. S-a născut la Onești, a absolvit în 1989 Facultatea de Filologie a Universității din București și este Doctor în Filologie, din 2009, la aceeași universitate. Predă Limba și literatura română la Colegiul Național ,,Grigore Moisil” din Onești. A publicat patru antologii și șase traduceri din operele unor scriitori spanioli, a obținut Premiul special al revistei ,,Ateneu” (2018) și Diploma de excelență acordată de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov” și de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România – (2019) pentru impresionanta lucrare ,,Primul Război Mondial între realitate și ficțiune” (2018), care a folosit, de asemenea, tehnologii de modelare și imprimare 3D.