Moda occidentala a inceput sa isi faca simtita prezenta la noi si cand e vorba de inscrierea plozilor la scoala. Daca in anii trecuti, toamna se numarau bobocii, acum se numara primavara, listele de elevi inscrisi in clasa I pentru anul scolar 2006 – 2007 trebuind sa fie definitivate pana la inceputul lunii mai. Chestiunea e valabila mai mult la centru, unde bataia pe un loc este mare, in timp ce la scolile periferice se pune problema daca se va acoperi numarul de elevi pentru o clasa.
La Colegiul National „Ferdinand I” se vorbeste deja de dinastii, diferitele generatii ale aceleiasi familii invatand in institutia „cimitir” a tineretii lui Bacovia. Cu mai bine de o luna inainte de data limita de inscriere, pentru singura clasa I sunt deja aproape trei pe loc. Cazul e unic intre institutiile de invatamant din Bacau. Ghiorghi Iorga, directorul Colegiului National „Ferdinand I”, spune ca pentru „departajare” va organiza o intalnire cu copiii inscrisi, cu parintii si cu profesori ai scolii. „Ne vor interesa sclipirile de inteligenta, pasiunile copiilor. Nu respectam criteriul arondarii. Suntem un colegiu de elita, ii vrem pe cei mai buni. S-a creat deja o dinastie Ferdinand. Un bunic, fost elev al liceului, a venit sa-si inscrie nepotul tot aici”, ne-a declarat prof. Ghiorghi Iorga.
La Scoala nr. 7, nici un inscris
La polul opus, se afla Scoala Balcescu. La cele trei clase I stabilite pentru anul scolar 2006 – 2007 s-au inscris pana in prezent trei elevi. Si chiar daca directoarea institutiei a luat ca reper data limita de inscriere 1 mai, data oficiala, inscrierile se vor face cu siguranta in mod traditional, pana in toamna. Intr-o situatie nu prea roza se afla Scoala nr. 7 din cartierul Serbanesti. Pentru singura clasa I stabilita nu s-a inscris nimeni. „Nu am stabilit o data limita de inscriere. Deocamdata nu sunt cereri. Asta pentru ca avem gradinita aici cu 28 de copii in grupa, care vor veni la noi. Nu toti, insa, unii vor opta pentru alte scoli, am aflat deja. Nu putem nici sa ducem politica sa-i atragem pentru ca avem o dotare materiala slaba, nu avem sala de sport de exemplu, acum am luat patru calculatoare. Nu mi se pare totusi normal ca unele scoli sa fie supraaglomerate si altele sa n-aiba elevi”, ne-a declarat Mariana Ifrim, directoarea Scolii nr. 7. Aceasta a spus ca Scoala „Georgeta Mircea Cancicov” a „mers” pe doua clase, pentru care sunt inscrisi 37 de copii, in conditiile in care o clasa I poate functiona cu minim 20 – 25 elevi, maximul acceptat fiind 30. Scoala „Mihai Dragan” a dus o activitate de promovare prin gradinite, astfel ca pentru cele cinci clase I au 110 inscrisi pana la aceasta ora. Scoala „Alexandru Ioan Cuza”, una dintre cele mai bine cotate, fapt care atrage nasul snob al multor parinti, nu este totusi foarte aglomerata pana in momentul de fata. Pentru cele cinci clase aprobate de ISJ, are pana acum 66 de elevi inscrisi. Aici insa se manifesta un alt fenomen, cel al aglomerarii pe invatator. Unul dintre cei cinci invatatori pentru clasa I are deja carnetelul plin, ba chiar cu nume in stand by, in timp ce colegii isi asteapta elevii.
Parintii vor scoala dupa scoala
Goana dupa castigarea traiului zilnic ii face pe „oamenii mari” repetenti la indatoririle parintesti, pe care incearca sa le transfere aproape in totalitate scolii. Una dintre intrebarile frecvente pe care le pun acum parintii la inscrierea copilului in clasa I este daca institutia de invatamant respectiva are programul „Scoala dupa scoala”. „Ne intreaba daca avem scoala dupa scoala dupa-amiaza. Si noi avem. Elevii de clasele I si II pot servi masa aici, am amenajat chiar un loc unde sa doarma o ora, avem si sala de meditatii. De platit, platesc doar masa, 45 de mii de lei pe zi, pentru ca o primim de la un restaurant”, ne-a declarat Mitica Pricopie, directorul Scoliu „Georgeta Mircea Cancicov”. Directorii celorlalte institutii contactate au confirmat ca programul „Scoala dupa scoala” constitutie un atu pentru o institutie de invatamant care doreste sa-si atraga elevi.
Scris de LauraHuiban