Cu mai putin de doua saptamâni inainte de inceperea noului an scolar, mai multe unitati de invatamânt din municipiul Bacau, dar si din judet, nu si-au rezolvat problema igienizarii. Sunt situatii in care directorii se roaga ca seceta sa mai persiste pentru ca acoperisurile distruse de furtuna din 15 iulie nu au fost reparate nici acum iar o ploaie le-ar strica planurile. Pâna acum s-au evaluat pagubele si atât.
Asa cum ne-am obisnuit fiecare inceput de an scolar nu poate fi lipsit de probleme. Directorii de scoli nu au bani de igienizare iar la cele unde furtuna din 15 iulie a distrus acoperisuri sau geamuri nu s-a schimbat nimic. Administratia locala sustine ca nu mai poate aloca fonduri ca in alti ani, asa ca directorii si sefii din invatamântul bacauan trebuie sa se descurce. Un consilier local a ridicat, totusi aceasta problema in sedinta de consiliu local. „Sunt unele unitati scolare care au fost afectate de furtuna din iulie si poate se gasesc solutii pentru rezolvarea problemelor, in special cele legate de acoperis”, a spus Florin Lazar, consilier local PDL. „Am trimis o adresa catre prefectura, iar aceasta institutie a trimis alta catre minister si asteptam raspunsul. Sumele necesare pentru reparatii ar trebui sa vina de la Guvern sub forma de ajutor. In ce priveste igienizarile din scoli, am alocat intre 10 si 15 mii de lei, in functie de solicitari. Stiti ca suntem restrânsi in alocarea sumelor pentru investitii si cheltuieli materiale la unitatile de invatamânt”, a explicat Dragos Luchian, viceprimar de Bacau.
La ISJ nu ajung vestile proaste
Inspectorul general de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau nu stie sa fie vreo problema in scolile din judet si mai spune ca fiecare director trebuie sa scoata bani pentru igienizare din finantarea per capita. Mai mult, verificarea pe teren se va face abia saptamâna viitoare, adica cu doar câteva zile inainte de debutul noului an scolar „Comunitatile locale nu mai pot finanta activitati ce tin de igienizare pentru ca fiecare director a primit un buget din care asigura aceste activitati. Toti inspectorii teritoriali, care nu sunt acum prinsi in alte activitati, au ca tematica pentru saptamâna viitoare sa viziteze fiecare unitate scolara pe care o au in subordine si sa vada care este situatia de fapt. Sunt surprinsa sa aud ca sunt probleme chiar in municipiul Bacau. O sa iau legatura cu domnul viceprimar ca sa ne indice punctual unde sunt. Eu nu am o situatie cu scoli cu probleme”, a spus Theodora Sotcan, inspectorul general al ISJ Bacau. Tot oficialii de la inspectorat recunosc, insa, ca daca vremea frumoasa nu va tine ei, in scolile afectate de furtuna procesul de invatamânt ar putea fi perturbat. „Urmeaza sa se dea o hotarâre de guvern pentru a se aloca fondurile necesare. Nu afecteaza inceperea anului scolar dar, desigur, o vreme ploaiasa ar putea sa produca infiltratii”, spune si Ioan Balcan, inspector general adjunct al ISJ Bacau.
Unii au primit bani
La Scoala „Miron Costin” din Bacau, igienizarea este pe ultima suta de metri. Unitatea de invatamânt se numara printre cele carora Primaria Bacau le-a alocat fonduri in acest sens. „Lucrarile de igienizare la scoala noastra sunt gata in proportie de 92-93 la suta. Practic, suntem pe ultima suta de metri cu mici retusuri pe ici pe colo. Noi am facut din timp demersuri la primarie si ne-a sprijinit cu fonduri pentru achizitionarea materialelor dar mâna de lucru a fost asigurata cu personalul auxiliar al scolii”, spune Anca Herghea, director Scoala „Miron Costin” Bacau.
Chiar daca oficial in finantarea per capita ar fi inclusa si igienizarea in realitate banii primiti nu ajung nici macar de salarii. Asa ca in multe scoli in loc de vopsea s-a apelat la apa si sapun, iar in altele varul a fost diluat, astfel incât sa ajunga pentru mai multe sali de curs. Toate aceste probleme par sa nu ajunga pâna la Inspectoratul Scolar Judetean, acolo unde totul este bine si frumos.
35 de scoli au pagube
In urma furtunii din seara zilei de 15 iulie, potrivit Institutiei Prefectului, la 24 de unitati scolare din municipiul Bacau si alte 16 din Onesti, Letea Veche, Luizi Calugara, Motoseni, Oituz si Strugari, s-au inregistrat pagube insemnate, valoarea totala a acestora fiind de 3,8 milioane de lei.