Sinistrații romi cazați temporar în trei din unitățile de învățământ din Comănești și una din comuna Asău au lăsat dezastru în urmă. O armată de muncitori încearcă să șteargă mizeria și să repare mobilierul de la Școala nr. 7 Comănești. La Asău, autoritățile locale nu pot scăpa de puricii lăsați de sinistrați.
Nici după o lună de la evacuarea lor, urmele prăpădului făcut de sinistrații romi care au fost cazați în trei școli din Comănești nu au fost încă șterse. „În mai puțin de o săptămână, persoanele adăpostite în unitatea noastră de învățământ au reușit să facă dezastru”, ne spune Mariana Vătăfu, administrator la Școala nr. 7 din Comănești. „Au stricat grupurile sociale, și-au făcut nevoile în chiuvete și chiar pe holuri, au distrus dulapurile învățătorilor, de unde au furat materiale didactice, chiar au demontat calorifere, pe care le-au vândut, la fel ca și perdelele de la ferestre. Nu vă mai spun de mizeria lăsată în clase.” Când au văzut cât de „grijulii” sunt sinistrații cu bunurile școlii, autoritățile locale s-au gândit să-i evacueze din cele trei locații. Luna trecută, romii, cu tot cu bunuri, au fost cazați în clădirea fostei Școli speciale din localitate. „În ce ne privește, ne-am apucat imediat de lucru”, ne-a declarat Lucia Botezatu, director adjunct al Școlii nr. 7 Comănești. „Am curățat pereții, am pus parchet, am vopsit, am reparat grupurile sanitare. Lucrările încă nu sunt finalizate, însă pe 12 septembrie, când va suna clopoțelul, totul va fi la punct.” Deși în momentul actual pare că mai este mult de lucru și că școlarii vor învăța în clase cu moloz, constructorul nu-i deloc îngrijorat. El a dat asigurări că până la sfârșitul săptămânii, totul va străluci de curățenie și nicăieri nu se vor mai zări urme de var sau de mortar. „Banii pentru curățenia și modernizarea celor două unități de învățământ, Școala nr. 7 și Școala nr. 4, sunt de la Ministerul Educației”, precizează Viorel Miron, primarul din Comănești. „Am primit 1,8 miliarde de lei, pe care i-am investit cât se poate de bine. Din păcate, nu s-au alocat fonduri pentru cea de a treia unitate de învățământ afectată de inundații, respectiv Școala nr. 9. Aici suntem nevoiți să ne mulțumim cu reparații minime și igienizările de rigoare.”
Școala din Asău e plină de purici
Necazuri din cauza inundațiilor, implicit a sinistraților, au avut și autoritățile din comuna Asău. Pentru că au fost mai multe familii de romi rămase fără locuințe, acestea au stat temporar în două săli de clasă de la Școala Generală Asău. „Nu au făcut stricăciuni mari”, ne spune Ștefan Potoroacă, primarul din Asău. „În schimb, nu mai putem scăpa de purici. Cele două clase în care au stat sinistrații romi sunt pline de insecte, iar igienizarea făcută în urmă cu doar câteva zile nu le-a stârpit. Mâine (astăzi n.a.) am vorbit să vină niște specialiști de la deratizare să ne ajute să scăpăm de paraziți.” Aceasta ar fi singura problemă mai delicată la unitatea de învățământ din comună. La școala din satul Straja încă se lucrează la capacitate maximă. Tot de la Ministerul Educației s-a alocat un miliard de lei pentru reparații și modernizare. Banii deja au fost cheltuiți, însă copiii vor avea o școală cu care se vor mândri. Autoritățile locale susțin că nu vor fi probleme la începerea anului școlar, pentru că zugravii și tâmplarii își vor face până atunci treaba. „Probabil că vor mai rămâne de executat câteva lucrări exterioare. Însă acestea nu vor afecta buna desfășurare a cursurilor”, susține primarul Ștefan Potoroacă.
Scris de Lili ADOCHIȚEI
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.