Tot mai multe unitati de invatamant din Bacau, dar chiar si din mediul rural, desfasoara in aceasta perioada proiecte intitulate “Scoli de vara”. Gandite ca o alternativa de petrecere a timpului liber pe timpul vacantelor scolare, acestea au deja mare succes.
Pentru al treilea an consecutiv “Scoala de Vara Magura” si-a redeschis portile pentru toti cei interesati de petrecerea timpului liber într-un mod amuzant, instructiv, relaxant. “Modulele propuse pentru acest an sunt cursurile de dans modern si dans popular, cursurile de calculator începatori si avansati, grup vocal, cursurile de chitara începatori, impletituri din sfoara, origami, jocuri tematice, activitati de comunicare si cunoastere interpersonala, pictura murala”, a precizat prof. Mariana Dumencu, directorul Scolii “Emil Braescu” Magura. Programul scolii de vara a demarat odata cu începerea vacantei si se va derula pe toata perioada acesteia. Avand în vedere ca la cursuri frecventeaza copii cu varste cuprinse între 4 si 14 ani, instructorii de la toate modulele sunt profesionisti în domeniu, cu experienta în activitati cu copii, fiind colaboratori înca din primul an. Printre acestia se numara profesor Ema Faciu – presedinta Asociatiei “Educatie pentru viitor”, Robert Costrovanu – coregraf de dans modern si dans popular. In echipa au fost cooptatI si noi colaboratori, începand din acest an, precum voluntari apartinand Corpului Pacii, Amanda si Ben Tulin, organizatorii taberei de vara în colaborare cu elevii si profesorii de la scoala din Magura, Letea Veche si Holt, care sunt în acelasi timp si instructori de chitara si pictura murala. “Zilnic aproximativ 50-60 copii îsi dezvolta imaginatia, libertatea de exprimare si starea de bucurie alaturi de ceilalti colegi prin creativitate, cantec si dans. Oportunitatile oferite de cursurile scolii de vara atrag multi copii, chiar si dintre cei care nu frecventeaza cursurile scolii de la Magura si sunt veniti în vacanta, la bunici, un fapt îmbucurator pentru toti cei implicati în buna desfasurare a cursurilor, aceasta constituind certitudinea realizarii unor ore de calitate cu reale beneficii pentru copii, transformand scoala într-o institutie vie si atractiva”, a mai adaugat directorul Dumencu.
Scoala de vara si la “Al.I. Cuza”
In perioada 4-29 iulie 2011 si Scoala „Al.I. Cuza” Bacau, in parteneriat cu Asociatia Parintilor, desfasoara proiectul „Scoala de vara” la care participa 220 elevi din Bacau si 36 de profesori. Activitatile sunt diverse si antrenante: de la teatru, literatura creativa, cinema, sport, maini îndemanatice, pana la info, grafitti, foto, pictura, limbi moderne. Programul începe la ora 8,00 cu gimnastica de dimineata si, împartiti pe grupe, elevii îsi desfasoara activitatile pe ateliere de lucru. Copiii învata sa fie mici actori, sa puna în scena un proces literar. Se vizioneaza filme si se discuta pe marginea lor. „Sectiunea «Maini îndemanatice» i-a învatat pe copii lucrul în tehnica Quilling, experimente chimice spectaculoase, ecologizarea spatiului de recreere. Atelierul «Foto» le-a adus copiilor notiuni de tehnica si arta fotografica. Nu au lipsit sportul si miscarea din aceste doua saptamani. Limbile straine (engleza, franceza), au fost si ele prezente în activitatea copiilor, cu jocuri distractive, cantece antrenante si dezbateri menite sa contureze opiniile participantilor”, a precizat prof. Doinita Sirbu, director.
Expozitii si ziar
Pe de alta parte si atelierul de grafitti a fost o mare încantare pentru copii, acestia învatand sa-si exprime gandurile, sentimentele prin forma si culoare. Atelierul de literatura creativa i-a învatat pe copii nu numai tehnica scrierii unei poezii, ci si cum sa fii reporter, cum sa scrii un articol de revista. „Ambele fatete ale situatiei” a fost o alta provocare pentru copii. Pornindu-se de la o poveste s-a ajuns la confectionarea unui personaj din poveste, cu materiale reciclabile. Se lucreaza si pe calculator, cu fisa de lucru si jocuri de rol, analizandu-se traditiile, cultura si civilizatia diferitelor tari. „La finalizarea acestei prime etape din «Scoala de vara» s-a realizat o expozitie cu produsele facute de copii, iar cea de-a doua etapa se va încheia cu editarea unui ziar – «Ziarul scolii de vara»”, a mai adaugat directorul.
Un nou concept si la Urechesti
Si Scoala cu clasele I-VIII Urechesti, organizeaza pana pe 5 august 2011, la Centrul de Documentare si Informare „Prof. Pompiliu Stan”, aflat în coordonarea metodologica a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, Scoala de vara – (re)creativa – „Joc si Creatie”. In tot acest timp, elevii au parte de o educatie non-formala, pot privi altfel lumea si pot capata mai multa încredere în fortele proprii. „Scopul proiectului este acela de a atrage elevii în actiuni desfasurate în vacanta de vara, prin realizarea unor activitati sociale, educative si turistice, obiectivul general al acestuia fiind stimularea si promovarea dorintei de cunoastere a elevilor, prin atragerea si implicarea în momente diversificate pe timpul vacantei de vara”, a explicat prof. Gabriel Stan, director CCD Bacau. Se mai urmareste îmbunatatirea imaginii scolii în comunitate, prin oferirea serviciilor educative si pe timpul vacantei de vara.
50 de elevi
Cei 50 de elevi din clasele gimnaziale, coordonati de prof. Petre Bratasanu, director al Scolii cu Clasele I-VIII Urechesti, de profesor-documentarist Catalina Nica, prof. Marioara Orita, prof. Ionela Munteanu, prof. Daniela Moisa si prof. Vasile Abaza participa deja activ la activitati sociale, educative si turistice. „Copiii învata sa descopere împreuna, socializeaza, comunica, pentru ca experientele în grup încheaga prietenii, dau nastere solidaritatii si adaptabilitatii sociale. Ei afla ca societatea nu-si are granitele între familie, vecini, clasa si scoala unde învata”, a mai spus prof.Stan.La sfarsitul proiectului participantii vor realiza un portofoliu, care va cuprinde fotografii, impresii si lucrarile elevilor, care vor realiza o expozitie cu materiale realizate în timpul desfasurarii proiectului si un scurt film.
Roxana Neagu