Scoala Populara de Arte Bacau a inceput si anul acesta cursurile, pe aproximativ aceeasi structura ca in anii trecuti, chiar daca nu a organizat o deschidere festiva, deoarece elevii au preocupari si programe diferite.
Cursurile sunt pentru toate vârstele, de la elevi si pâna la pensionari, in functie de dorinte si inclinatii, repartizarea pe clase de studiu având la baza un test.
“Menirea noastra este de a-i indruma pe cei care au talent si vor sa evolueze, sa se perfectioneze. Am reusit sa completam toate clasele, mai avem doar la actorie câteva probleme. Anul acesta avem 100 de elevi, la clasele de arte plastice, muzica (vocala si instrumentala), actorie. La clase avem profesori, indrumatori calificati, experimentati si cu notorietate, cum sunt, ca sa va dau doar câteva exemple, Maria Salaru, Andra Gavrila, prof. Holodiuc, Rares Draghici, Stefana Teodor, Ioan Maric, Carmen Voisei, Alina Simionescu etc., ne-a spus Olguta Pâtu, director al Scolii Populare de Arte.
“Revin la Scoala Populara de Arta dupa 10 ani, am o clasa completa si voi cauta sa-i indrum ca fiecare elev sa-si puna in valoare harul si talentul cu care i-a inzestrat Dumnezeu. Ne vom axa mai mult pe practica si mai putin pe teorie. Le-am spus elevilor mei inca de la inceput ca fara munca nu se poate realiza nimic. Noi, artistii picturii naive nu avem academii, institute, academiile noastre sunt bogatia folclorului, satele noastre, obiceiurile, imaginatia si talentul.”
Ioan Maric – profesor
Elevii si studentii ai caror parinti nu au venituri sau venituri mai mici beneficiaza de un an pregatitor gratuit, numai la arte plastice, clasa coordonata de artista Carmen Voisei, ceilati cursanti achita 50 de lei taxa la admitere si 800 de lei taxa anuala. Pentru a urma aceasta scoala, nu-s suficiente doar talentul si pasiunea, mai inseamna si sacrificii, investitii financiare si de timp, deplasari costisitoare, procurarea de materiale, participari la expozitii, spectacole, concerte.
“Locuiesc in Asau, de profesie sunt jurist, am lucrat in domeniul corporatist, iar somajul m-a transformat in cel mai fericit român, pentru ca am devenit, in sfârsit, doar mama si sotie, si m-am intors la marea mea pasiune – pictura. Sunt pasionata de iconografie, pictura ma face sa ma simt libera, chiar daca fac unele sacrificii. Ca orice om care doreste sa-si urmeze visele, pictura este pentru mine ca urcatul pe munte, cu cât urci, cu atât iti doresti sa ajungi in vârf.”
Mihaela Damian – clasa pictura
Din acest an, Scoala Populara de Arte Bacau este partenera intr-un proiect european, coordonat de Universitatea “Vasile Alecsandri”, alaturi de alte sapte tari europene, care se numeste “Sa invatam limbi straine jucând teatru”, beneficiari fiind elevi si cadre didactice ai scolii, prima intâlnire fiind programata la Pavia, in Italia.
De-a lungul celor 60 de ani de functionare, elevi si cursanti ai Scolii Populare de Arte Bacau au devenit artisti consacrati in domeniul lor (actorii Florin Zancescu, Diana Lupescu, Doru Octavian Dumitru etc.), solistii Constantin Gogan, Georgiana Paduraru, Larisa Tutuianu), artistii plastici Ioan Maric, Salomeea Andronic, Catinca Popescu, Constantina Voicu, altii fac parte din ansambluri si formatii cunoscute pe scenele tarii, cei mai tineri sunt elevi ai Colegiului National “George Apostu”, studenti la diferite institutii de invatamânt superior din tara si strainatate.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.