17 noiembrie 2024

ȘCOALA PASIONAȚILOR DE LECTURĂ

În prima săptămână a lunii septembrie, 2 elevi și 2 profesori de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” au reprezentat județul Bacău la atelierul național de literație, numit semnificativ „Lecturiada – Școala Solomonarilor lui Solomon Marcus”, organizat de Asociația Națională a Profesorilor de Română (ANPRO) de la Cluj. Echipa, formată din Theodora Ladaru (a XI-a G) și Ștefana Arbănaș-Mocanu (a XI-a E), coordonată de profesorii Ramona Jitaru și Ramona Mocanu, și-a câștigat locul în urma unui concurs de proiecte la care au participat cu activitatea extrașcolară din anul precedent.

Atunci, în CNVA s-a desfășurat un amplu proiect sub egida ANPRO, prin care s-a marcat Centenarul Marii Uniri, proiect constând în ateliere de scriere creativă, în ilustrarea literaturii Marelui Război și în organizarea unei expoziții de artefacte din Primul Război Mondial.



Alecsandrinii, ilustratori pentru literatura mare

Întâlnirea de la Cluj, desfășurată tot sub semnul Centenarului, a îmbinat o serie de activități specifice procesului de înțelegere și popularizare a literaturii. În toate cele 5 zile, elevi și profesori din întreaga țară au citit și ilustrat povestiri purtând semnătura unor scriitori contemporani cunoscuți care, la inițiativa ANPRO, au propus texte pentru o antologie care acum se pregătește să iasă de sub tipar.

Astfel, ilustrațiile noii cărți, în care au semnat prozatori precum Ana Rotea, Florin Irimia, Veronica D. Niculescu și mulți, mulți alții, vor fi cele realizate la Cluj. „Organizatorii au făcut posibilă întâlnirea dintre noi, elevii, și ilustratoare profesioniste, care ne-au explicat teoretic în ce constă ilustrarea de carte, care sunt tehnicile, cum se îmbină culorile și alte lucruri de teorie. După această scurtă introducere, am trecut la treabă.

În fiecare zi avea loc un astfel de atelier. Practic, un moderator, profesor de română, conducea înțelegerea textului prin diverse exerciții foarte atractive. Ulterior, se selectau scenele reprezentative și se discuta cum anume ar putea fi ele exprimate grafic. Puteam face colaje, desene, practic eram încurajați să fim cât se poate de creativi. Munceam pe echipe. Cred că desenele pe care atelierul meu le-a propus au fost chiar reușite, sper ca editura să le selecteze și să le văd în cartea ce urmează să apară. Una peste alta, cu siguranță a fost o experiență memorabilă”, ne-a spus Ștefana Arbănaș.

La taifas cu scriitorii

Florin Bican, Horia Corcheș, Alex Moldovan, ei înșiși autori de povestiri ilustrate de elevii participanți la Lecturiadă, s-au întâlnit, în 3 seri la rând, cu micii solomonari. Întâlnirile au avut loc într-o atmosferă caldă, prietenoasă, dominată de multă voioșie și întrebări atent rostite. Au fost dispuși să răspundă la toate curiozitățile celor mai mici și la problemele ridicate de cei mai mari. Recomandări de carte, scurte lecții de scriere și noi sensuri date cuvintelor, drepturile cititorilor, istorii personale sau secrete despre înțelegerea și abordarea unui roman din mai multe perspective. Ne-au oferit chei de lectură și încredere, pentru a ne putea urma chemarea și a crede în creație. Textele lor spun poveștile unei alte lumi reale. Se răsfrâng prin noi, iar noi le ducem mai departe. Condeiul fiecăruia are puterea de a rupe barierele timpului și ale spațiului.

Asta am încercat să facem la Cluj. Să le arătăm oamenilor că literatura este a tuturor. Și că ea cuprinde în paginile sale gândurile și istoria fiecăruia dintre noi. Iar scriitorii nu fac decât să îi dea o formă absolută și de aceea căldura operelor acestora pătrunde până la noi, cutremurându-ne ființa. Literatura nu e în pericol, căci ea va dăinui veșnic.

Lecturiada, o tradiție

Lansată acum ceva vreme, Lecturiada își serbează anii de existență prin programe care-i pun în centru pe elevi, dar și pe profesorii lor. Astfel, ANPRO organizează și activități specifice profesorilor de specialitate, diverse simpozioane ce reprezintă momente importante în formarea lor continuă.
Experiența Lecturiadei și a Clujului nu a fost o premieră totală, întrucât a fost a treia oară când reprezentanți ai Colegiului nostru au reușit să ajungă acolo. Dar a fost, într-adevăr, o experiență de neuitat. Acolo, pașii tuturor au același țel și sufletele pășesc cu aceeași speranță. Iar acel ținut ce ni se părea străin devine un univers care ajunge să ne aparțină. Lecturiada este acel simbol al cunoașterii, al emoției și al zâmbetului inocent de copil.

Theodora Ladaru, clasa a XI-a G




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014