Emotii, nostalgie, intâlniri, intreceri sportive, invitati de marca, elevi si parinti, profesori, lansarea numarului aniversar al revistei „Mugur Alb”, expunerea unei unicate scrisori fluviu, filme, prezentari. Intr-un cuvânt sarbatoare. O sarbatoare ce apartine Scolii Gimnaziale Al. I.Cuza” Bacau, la 155 de ani de existenta si implicare in viata comunitatii locale.
Cea mai veche unitate de invatamânt din muncipiul nostru a dat ieri startul manifesarilor dedicate acestei aniversari. Si daca luni a fost intâlnirea cadrelor didactice, a elevilor cu parintii, lansarea unui nou numar al revistei scolii „Mugur Alb”, intreceri sportive, vizionare de expozitii si prezentarea scolii, astazi, de la ora 12.00, in Amfiteatrul „Radu Beligan” va avea loc activitatea „Arc peste timp” (monografia scolii, prezentator prof.univ.dr. Ioan Danila), dar si intâlnirea intre fosti si actuali elevi. Miercuri, de la ora 9.30, se va inaugura sala de clasa „Solomon Marcus”, in corpul A (clasa in care a invatat renumitul academician), iar de la ora 17.00, la Universitatea „George Bacovia”, profesorul Solomon Marcus se va intâlni cu oficialitatile locale, oamenii de cultura, profesori, studenti si elevi, in activitatea „Nevoia de a invata” (moderator prof.univ.dr.Ioan Danila), care, de altfel, va si incheia sarbatoarea Scolii „Al.I.Cuza. „Suntem cu totii emotionati in aceste zile aniversare.
Cu aceasta ocazie am lucrat impreuna la scrisoarea fluviu, de fapt o expunere de desene si mesaje ale elevilor nostri, care si-au imaginat un dialog si au transmis astfel «Gânduri pentru scoala”, scrisoare care este expusa in curtea scolii. Le multumim si parintilor care mereu sunt alaturi de noi in tot ce inseamna act educational”, ne-a declarat prof. inv. primar Anca Seres, clasa a II-a C. „Noi suntem clasa a III -a E, care mereu participam activ la activitatile scolii. Suntem mândri ca suntem elevii si profesorii acestei unitati scolare, am semnat si noi in scrisoarea fluviu, dar si in editia aniversara a revistei, am realizat si o expozitie la etajul I, Corpul B, cu tematica financiara. Sunt zile de bucurie si de adevarata sarbatoare”, ne-a precizat si prov.inv.primar Cornelia Istoc.
Actul de infiintare al institutiei de invatamânt bacauane a fost semnat pe 25 octombrie 1859 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mai intâi ca Scoala Nr.2 Baieti. In anii urmatori, scoala a functionat in diferite locasuri inchiriate, iar in 1893 s-a dat in folosinta prima cladire a scolii (Corpul A). In 1973 se construieste un alt corp, cu inca 8 sali de clasa si laboratoare (actualul Corp B). Pâna in 1994, scoala s-a numit Scoala Generala Nr. 19, iar de atunci poarta numele domnitorului.
„1859-1973-1994-2009. Borne in timp, hotare ale spiritului inalt, ale maririi si puterii pe care doar invatatura ni le da. O scoala ce poarta in pereti voci ilustre – Radu Beligan, Solomon Marcus, Emanuel Elenescu, Marcel Marcian, Marius Mircu, Constantin Andone, George Balaita, Constantin Arseni…Calauze ale devenirii. Nevoia de valori, de repere, de certitudini; toate sunt ale noastre, ale celor de azi, care ne desfasuram activitatea in Scoala cu clasele I-VIII «Al. I. Cuza», o scoala de stat, de tip primar si gimnazial, cu peste 1.000 de elevi (20 clase in ciclul primar, 20 in cel gimnazial) si 68 de cadre didactice. Concretizarea reusitelor noastre a insemnat pentru Scoala «Al. I. Cuza» câstigarea, in 2008 si 2011, a distinctiei Scoala europeana. O noua uriasa pecete, nobil destin, perpetua datorie. Prin aceasta demonstram ca noi nu suntem doar ai acestei urbe, provincii, tari. Suntem ai Europei si vrem sa se stie aceasta!”
prof. Doinita Sirbu, directorul Scolii „Al.I.Cuza”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.