Cu bucuria transformării într-un adevărat campus pentru elevi cu vârsta de la 7 la 18 ani dar și cu dăruirea cadrelor didactice de la mai multe instituții de învățământ de pe valea Trotușului, timp de două săptămâni Colegiul Național “Dimitrie Cantemir” din Onești găzduiește Școala Francofonă de vară.
“Am marcat deschiderea activităților celei dea X-a ediții a Școlii Francofone de Vară, ideea acestui eveniment fiind a domnișoarei conferențiar univ. dr. Emilia Munteanu (profesor al colegiului, mai apoi profesor la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău). Astfel s-a născut o frumoasă colaborare și datorită parteneriatelor încheiate de universitatea din Bacău cu universități din străinătate, la fiecare ediție a Școlii Francofone de vară de la Onești au participat voluntari, profesori si studenți, din Franța sau din Belgia”, a declarat prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național “Dimitrie Cantemir”.
Ea a apreciat “perseverența cu care profesori de limba franceză din școlile oneștene dar și din alte localități, participă direct la activitățile Scolii Francofone de vară precum și dorința elevilor de a-și exersa și îmbogății cunoștințele de limba franceză și de a petrece împreună momente de neuitat, legând noi prietenii”.
Menționăm că în cadrul acestei școli de vară sunt organizate patru ateliere pe grupele de vârstă 7 -11 ani, 11 – 13 ani, 13 – 14 ani și 14 – 18 ani. La desfășurarea acestui deosebit eveniment oneștean, ce polarizează atenția celor îndrăgostiți de limba franceză, își aduc contribuția lector univ. dr. Florinela Floria, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și voluntarii Ana Simionescu și Sorin Radu (de la aceeași instituție), Frederic Kienen, Geraldine d Huart, Romane Heynen și Dimitri Francois (de la Universitatea din Liège, Belgia). Lor li se alătură profesorii de Limba franceză Loredana Hanganu (Colegiul Național „Grigore Moisil”), Doina Ferrant (Colegiul Tehnic „Petru Poni”), Lăcrămioara Agachi și Gabriel Fornica-Livada, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” (toate din Onești) și Mihai Borșa, de la Colegiul Național „Costache Negri” Tg. Ocna precum și voluntarele “cantemiriste” Delia Gavriliu (în prezent studentă la Facultatea de limbi străine din cadrul Universității București) și Teodora Șoiman, absolventă a promoției 2018, ce a obținut media 10 la bacalaureat. Este de remarcat faptul că a X a ediție a Școlii Francofone de vară este organizată de Colegiul Național “Dimitrie Cantemir” în parteneriat cu Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea HELMO din Liege și Primăria Onești.
“Prin jocuri, ateliere de teatru, de dans și prin concursuri și activități educative de prezentare a limbii și civilizației franceze dorim să atragem elevii către realitatea francofonă. Pentru că România este așa cum este azi și datorită influienței masive din secolul XIX a culturii franceze”, ne-a declarat reputatul profesor Gabriel Fornica Livada, un împătimit pentru Limba franceză și pentru valorile civilizației.