Conferentiar doctor universitar Emilia Munteanu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, a coordonat si în acest an desfasurarea, in municipiul Onesti a Scolii Francofone de vara („L’ Ecole Francophone d’Ete”), ajunsa la cea de-a IV a editie internationala.
Astfel, la Onesti au fost prezenti doi francezi si sase studenti belgieni, vorbitori nativi ai limbii franceze, mai multi profesori care predau limba franceza si un numar de 116 elevi si studenti, de la scolile gimnaziale si colegiile onestene precum si de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau. „Scoala a fost organizata pe mai multe nivele de competenta lingvistica, astfel ca am avut o grupa de începatori (formata din 24 de elevi), doua grupe intermediare de nivel mediu, de 30 si 25 de elevi. De asemenea, au participat 30 de liceeni, precum si un grup de studenti de la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacau.
Cursurile de vara au îmbinat competenta de exprimare orala si scrisa cu competenta de receptare, tinerii participanti au investit in spatiul scolar institutional, dar si cel extrascolar, facând apel nu numai la jocuri didactice, dar si la cântece. La Biblioteca Municipala «Radu Rosetti», s-a desfasurat un atelier de teatru, fiind pregatita reprezentarea piesei «La jeune fille le diable et le moulin» de Olivier Py, iar intr-o sala de la Colegiul National «Dimitrie Cantemir», echipa de animatori (extinsa în acest an si prin participarea a doua animatoare de la Nimes – Franta), a lucrat împreuna cu elevii la realizarea unui film de animatie”, a declarat Emilia Munteanu.
Daca amintim ca aceasta «scoala de vara» a adus farmecul orelor de curs, cu bucuria de a învata cântece, jocuri si multe alte lucruri despre civilizatia franceza si ca, printr-un videoclip, a fost exprimata dezinvoltura cu care participantii au trait fiecare moment, nu putem sa nu evidentiem si frumusetea spectacolului care a avut loc la biblioteca onesteana, la încheierea cursurilor. Realizarea filmului de animatie a fost considerata de Christel Poeuf (cea care i-a initiat pe tinerii onesteni sa descopere „tainele” productiei unor asemenea pelicule), ca „o performanta extraordinara”. Mai mult, bucuroasa de receptivitatea tinerilor onesteni, dar si de primirea deosebita avuta pe meleagurile trotusene, ea a marturisit patetic „România, te iubesc!”
Mentionam ca animatorii acestei scoli de vara au fost foarte încântati de receptivitatea elevilor pe care i-au îndrumat, dar si de ospitalitatea deosebita si de caldura sufleteasca cu care au fost înconjurati, ei vizitând Salina Târgu Ocna, statiunea Slanic Moldova si municipiul Moinesti. „Scoala francofona de vara” a avut ca organizatori Colegiul National „Dimitrie Cantemir” si Primaria Onesti, carora li s-a alaturat Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” si Universitatea „Vasile Alecsandri”din Bacau. Conf. univ. dr. Emilia Munteanu a apreciat sprijinul primit de la cadrele didactice Felicia Filip (director al Colegiului National „D. Cantemir”), Lacramioara Elena Agachi, Gabriel Fornica Livada, Carmen Paizan (de la aceeasi institutie).
„De asemenea, au fost alaturi de noi si profesorii Olga Manolache («o permanenta » a acestei manifestari), Mihai Borsa (de la Colegiul National «Costache Negri» Tg. Ocna), Cristina Enache (de la Colegiul Tehnic «Petru Poni»), Delia Nadejde, Irina Ghetoiu (de la Scoala Gimnaziala «Sfântul Voievod Stefan cel Mare» din Onesti, iar de la Universitatea «Vasile Alecsandri», am avut sprijinul profesorului decan Simina Mastacan si a profesorilor universitari Ecaterina Cretu si Florinela Floria”, a mai mentionat Emilia Munteanu.