Localnicii din satul Luncani, comuna Mărgineni, au îmbrăcat straie de sărbătoare joi, 12 octombrie, cu ocazia acordării școlii din localitate numele artistului Ioan Măric. Evenimentul a venit chiar în ziua în care „Bădița” Ian Măric și-a aniversat ziua de naștere, pictorul naiv împlinind 78 de ani.
Momentul a început cu intonarea imnului de stat al României de către elevii școlii după care a continuat cu o un ceremonial religios care s-a încheiat cu sfințirea noii plăci de identitate a unității de învățământ: Școala Gimnazială „Ioan Măric”.
Rând pe rând, oficialitățile și invitații au au luat cuvântul:
„Despre pictorul Ioan Măric s-au spus… s-au scris…. și s-au vorbit multe. Noi, însă, îl cunoaștem pe „bădița” altfel. Îl știm din modul unic și inconfundabil în care sunt povestite pe pânză obiceiurile din lumea satului nostru, îl știm din veselia pe care o simțim în fiecare din tablourile domniei sale, dar și din pasiunea, sârguința și determinarea de care a dat dovadă de-a lungul vieții. Suntem onorați să fim contemporani și îți mulțumim că prin domnia sa ținem și noi deschisă „traista” cu amintiri, că ne-a adus laolaltă să ne întovărășim pe ulițele satului la colindat, la seceriș, cu babe vesele și moșnegi poznași, îi mulțumim că prin arta pe care o creeză ne arată că viața nu înseamnă numai încrâncenare, ci și bucurie, suflet curat și mult umor, dar mai ales îi mulțumim că alege să împartă cu noi din lada de zestre moștenită de la înaintași.
Aș vrea să mă adresez și dascălilor, cărora vreau să le aduc anticipat mulţumiri pentru toată activitatea, implicarea și mai ales dăruirea de care vor da dovadă în formarea viitoarelor generații. Nu uitați că aveți în mâinile dumneavoastră o plămadă a neamului nostru ce are o cultură, o tradiție, care i-au structurat identitatea de-a lungul timpului”, a spus în fața celor prezenți Gheorghiță-Benoni David, primarul comunei Mărgineni.
A fost invitată apoi la microfon prof. Ana-Maria Egarmin, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județea. „Elogierea valorilor locale trebuie facută întotdeauna cu sufletul deschis și la timp. De aceea, trebuie accentuat tot ce este elocvent pentru legătura de suflet dintre personalitatea artistică a domnului Ioan Măric și locul unde s-a format și i-a format pe alți iubitori de artă. Este cert faptul că toate creațiile pictorului Ioan Măric au stârnit admirație și curiozitate pentru tehnicile mereu provocatoare folisite de artist, implicicit o adevărată încântare față de ineditul estetic.”
A fost prezentă la eveniment și Cristina Pravăț, senator de Bacău, care a ținut în primul rând să felicite autoritățile locale pentru gestul pe care l-au făcut, pentru că au acordat numele pictorului școlii atât timp cât acesta este în viață. „Comunitatea oamenilor de aici, din Mărgineni, este un exemplu, începând de astăzi, și în acest sens. Încă odată felicitări”, a spus celor prezenți Cristina Pravăț care a profitat de ocazie să transmită felicitări și din partea colegei deputat Ana Cătăuță, împreună cu care vor dori să deruleze demersuri pentru ca pictorul naiv Ioan Măric să expună și la Parlament.
„E un vis ce devine realitate în acestă zi de mijloc de octombrie, un vis la care râvnește orice artist aflat în viață. E o mostenire pe care vreau să o las generațiilor de copii frumoși din această zonă, comunității locale și celor care mi-au marcat cariera, o relizare pe care o datorez și „Șefei” Niculina Măric. Apreciez în mod special deschiderea oferită de Consiliul Local și Primaria Mărgineni în acest demers, precum și doamnelor învățătoare și profesoare, implicate trup și suflet, de de la școala copilăriei mele, Luncani. Practic, cu ajutorul tuturor, post spune ca Arta Naivă a Băditei Măric zboară acum cu pașaport oficial din localitatea copilariei mele în toata lumea”, a spus Ioan Măric, artist artă naivă.
La „tribuna” organizată ad-hoc în fața Școlii Gimnaziale „Ioan Măric” din Luncani au ținut alocuțiuni și alți invitați.
„Cu ceva ani în urmă, am creionat în peisajul Terminalului de pasageri al Aeroportului Bacău un eveniment care „marca” zborul artei naive semnate de inspirația maestrului Măric către toate colțurile lumii. Astăzi am șansa să fiu prezent la etapa în care acest zbor pornește direct din vatra stului natal al genialului artist, Luncani. Un demers susținut necondiționat de toți consilierii locali, de conducerea Inspectoratului Școlar, a Consiliului Județean Bacău. Denumirea Școlii, clasa cu expoziție permanentă si lucrările care vor inspira pe mai departe vor oferiri cu siguranță inspirație unui tânăr artist aflat astăzi printre acești micuți prezenți la acest eveniment.”
Dorian Pocovnicu, viceprimar, consilier local Mărgineni.
Nu în ultimul rând, vorbe bine alese au fost rostite și de prof. conf. univ. Ioan Dănilă dar și prof. Bogdana-Mihaela Burlăciuc, directoarea Școlilor din Mărgineni. În final, toți cei prezenți s-au bucurat de un mini spectacol artistic realizat de elevii de la Școala Gimnazială „Ioan Măric” din satul Luncani, comuna Mărginani, județul Bacău.
Foto: Iannis Fundulea