În perioada 1 – 7 iulie 2018, s-a desfășurat la Pensiunea ”Balta Albastră”, din comuna băcăuană Letea Veche, prima ediție a Școlii de vară ”Statul de drept și buna guvernare”, un proiect inițiat și organizat de Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău și American Corner Bacău, cu finanțare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.
Au participat la această primă ediție a proiectului 16 liceeni de la patru colegii din municipiul Bacău, majoritatea provenind din mediul rural, care au beneficiat timp de șapte zile, în mod gratuit, de cazare, masă și training specializat susținut de specialiști în tematica dezbătută.
Programul școlii de vară a inclus ateliere, realizare de filme și afișe, jocuri de rol, activități de team building, seri de film tematic și plimbări în natură, în cadrul rezervației naturale din vecinătatea pensiunii Balta Albastră, zonă cu o bogată vegetație și faună acvatică și aeriană.
În cadrul atelierelor, elevii participanți au învățat ce sunt și cum funcționează instituțiile publice, care sunt mecanismele instituționale în combaterea corupției, ce înseamnă statul de drept și buna guvernare, despre cetățenia activă și drepturile omului, despre voluntariat și importanța implicării în viața comunității sau despre societatea civilă și rolul ei într-o democrație. De asemenea, în cadrul atelierelor de educație media, liceenii participanți la școala de vară au aflat despre mecanismele construirii mesajelor din mass-media, despre cum să verifice corectitudinea informațiilor apărute în presa tradițională, în presa online sau în social media și despre efectele fenomenului ”fake news” (”știri false”) asupra vieților noastre.
Pe data de 4 iulie, participanții la Școala de Vară au sărbătorit împreună Ziua Independenței Statelor Unite, cu un atelier despre istoria Americii, și cu workshop de dans, în care Florin Ștefănescu, instructor Adamas Bacău, i-a inițiat în tehnicile dansului country american. La acestea s-au adăugat jocuri tematice și un meniu, din care nu au lipsit hamburgerii, Coca – Cola și tortul aniversar, la împlinirea a 242 de ani de la declararea independenței SUA. În cadrul unor ateliere susținute de Oana Jianu, coordonator American Corner Bacău, care au inclus sesiuni teoretice și jocuri tematice, copiii s-au familiarizat de asemenea cu geografia SUA și cu simbolurile și sărbătorile americane.
Din echipa de traineri au făcut de asemenea parte prof. Lucica Coupercă, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, comisar Marian Tamaș, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, prof. Monica Andrei, coordonatoarea Centrului European de Educație și Training Bacău, și prof. Laura Huiban, coordonatoarea Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
“Educarea tinerilor in spiritul cetateniei active, al intelegerii evenimentelor din jurul lor trebuie sa fie o prioritate a oricarei societati democratice, cu atat mai mult pentru noi, care suntem o societate in formare. Elevii participanti la scoala de vara au aratat interes fata de temele propuse, s-au implicat in proiectele de grup, au demonstrat creativitate, gandire critica si spirit civic, ceea ce ne motiveaza pentru organizarea unei noi editii a proiectului”, a declarat prof.dr. Gabriel Leahu, directorul Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, care a înmânat elevilor participanți diplome ce atestă participarea lor la cursurile Școlii de Vară ”Statul de drept și buna guvernare”. La începutul anului școlar 2018 – 2019, absolvenții școlii de vară vor primi de asemenea diplome din partea Ambasadei SUA la București.
Elevii participanți și-au manifestat, la final, dorința de a se implica în viitoarea ediție a proiectului, ca benificiari direcți ai programului sau ca voluntari, apreciind în mod deosebit atât cunoștințele acumulate pe durata școlii de vară dar și colaborarea cu toți cei prezenți, elevi și traineri, comunicarea interpersonală, relațiile de prietenie care s-au legat pe durata taberei.
”M-am simțit foarte bine în timpul acestei școli de vară, am învățat niște lucruri de care nu știam și sper să se mai organizeze asemenea tabere. Vă mulțumim!” – Alexandra Butură, clasa a X-a, Colegiul ”Grigore Antipa” Bacău.
”Am învățat multe lucruri noi, în timp ce m-am distrat, m-am relaxat și am legat prietenii, care vor exista după această școală de vară” – Andrei Melnic, clasa a X-a, Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău.
”Școala de vară a fost o experiență nouă pentru mine, m-a ajutat să mă descopăr pe mine și să-mi fac prieteni noi. Cu ajutorul acestei școli de vară am conștientizat ce este cu adevărat corupția și cum să o combat” – Cristian Țicloș, clasa a X-a, Colegiul Național Catolic ”Sf. Iosif” Bacău.
”A fost inovator. A fost ceva ce nu voi putea uita și pentru care mulțumesc enorm oricui este responsabil pentru participarea mea la această școală de vară. Recomand oricărui elev această experiență deoarece îți schimbă viziunea față de tine, de lume, de mass-media. Te schimbă. A fost perfect! Mulțumesc!” – Sorina – Ionela Lungu, clasa a X-a, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Bacău.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.