15 noiembrie 2024

Scoala de Baieti din Moinesti va deveni muzeu

Localul fostei „Scoale de Baieti” din Moinesti, in care aceasta institutie de invatamânt a functionat sub diferite organizari si nume din 1894 pâna in 2009, are sansa sa devina muzeu. Cladirea, desi monument istoric din clasa B, s-a deteriorat progresiv dupa incetarea activitatii pentru care era destinata, insa Unitatea Administrativ Teritoriala Moinesti a depus, la sfârsitul saptamânii trecute, la Agentia Pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, cererea de finantare a unui proiect pentru restaurarea, modernizarea si amenajarea cladirii ca muzeu. Finantarea a fost solicitata prin Programul Operational Regional 2014 – 2020.

Proiectul a trezit deja interesul moinestenilor, ramasi in oras sau plecati prin lume si este apreciat ca atare. „Felicitari, atât pentru realizarea si depunerea proiectului, cât mai ales pentru viitorul cladirii de care se leaga drumurile si evolutia multor moinesteni!” – a transmis profesorul universitar Puiu Nistoreanu, moinestean la origine si unul dintre pionierii studierii fenomenului turismului rural si ecoturismului din România.



scoala2

Scoala a luat fiinta când Moinestiul ajunsese la 511 familii. Ea si-a început activitatea cu un total de 64 de elevi în clasele I si a II-a. Ulterior a fost reorganizata ca scoala de baieti în anul 1866 si a functionat sub aceasta denumire într-o locuinta particulara pâna la 1 octombrie 1894, când s-a mutat în imobilul nou construit, Scoala Rurala Moinesti. În anul 1895 scoala de baieti s-a unificat cu scoala de fete, devenind scoala mixta.

Localul scolii era de forma literei „U”, cu o intrare si un hol centrale si doua aripi cu câte doua clase fiecare. In anumite perioade, din cauza lipsei de spatiu, scoala a devenit mixta, asa cum a fost între anii 1895-1910, 1919-1923 etc. În perioada Primului Razboi Mondial, între anii 1916-1918, scoala nu a functionat, aici fiind încartiruite trupe militare. In luptele din Primul Razboi Mondial, un învatator de la aceasta scoala, Ion Dumitru, voluntar, a cazut ca erou pe câmpul de lupta.

Pâna în anul Reformei Învatamântului din anul 1948 Scoala de Baieti a functionat cu cinci clase, pentru ca dupa introducerea reformei scolare sa se prelungeasca treptat durata învatamântului elementar la sapte clase, iar învatamântul de opt clase s-a generalizat în anul scolar 1960-1961. Din anul 1952, scoala a fost încadrata în noul liceu care a luat fiinta sub denumirea de Scoala Medie Mixta.

scoala3

Scoala de Baieti s-a transformat în anul 1980 în Atelier scoala pentru Grupul scolar Industrial de Petrol si Gaze, constructiei originale propriu-zise fiindu-i adaugate alte câteva anexe – magazii, o noua clasa, o toaleta. Acest atelier scoala a functionat, ca loc de desfasurare a orelor pentru cursantii scolilor profesionale sau ai celor de arte si meserii pâna în anul 2008 – 2009 când sediul acesteia a fost folosit drept loc de depozitare pentru diverse utilaje si echipamente sau alte materiale didactice voluminoase.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014