Cardul national de sanatate dovedeste calitatea de asigurat a fiecarui român angajat. Teoretic, acesta a intrat in vigoare, la 1 ianuarie 2015.
Practic, el va deveni obligatoriu de luna viitoare.
Pe de o parte pentru ca nu s-a finalizat procedura de distribuire a lor, iar pe de alta parte pentru ca, pe tot parcursul lunii in curs, fiecare asigurat trebuie sa se prezinte obligatoriu la medic pentru a-l activa.
Cardurile de sanatate care nu au fost distribuite prin serviciile postale vor fi trimise de casele de asigurari catre medicii de familie in luna ianuarie, iar pacientii le vor putea ridica de la acestia. In cazul in care se pierde cardul, se deterioreaza sau sunt necesare modificari de date personale de identificare, asiguratul va suporta costurile refabricarii si redistribuirii acestui act. Pentru judetul Bacau au fost emise 407.831 de carduri nationale de sanatate.
Programele de sanatate trec la CNAS
O masura care nu ne va afecta in mod direct pe noi, pacientii, este trecerea programelor nationale de sanatate din responsabilitatea Ministerului Sanatatii in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acest lucru s-a facut de la 1 ianuarie 2015. La nivel national se deruleaza patru programe de sanatate:
– Program comunitar de sanatate publica;
– Program de prevenire si control al bolilor netransmisibile;
– Program de sanatate a copilului si familiei;
– Program de administratie sanitara si politici de sanatate.
Primele doua programe sunt, in prezent, finantate de la bugetul de stat si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, iar celelalte doua, de la bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii.
Salariile medicilor cresc cu 100 de lei
Veste buna si pentru angajatii din sistemul sanitar si din asistenta sociala. Tot incepând cu 1 ianuarie 2015, salariile lor vor creste cu 100 de lei la cuantumul brut al salariului de baza, cu precizarea ca acei angajati care, in prezent, au un salariu de 900 lei, reprezentând salariul minim pe economie, vor primi 75 de lei de la 1 ianuarie si inca 75 lei de la 1 iulie 2015.
O noua lista de medicamente
Tot de la 1 ianuarie 2015, au fost introduse pe lista medicamentelor compensate si gratuite 23 de noi produse pentru tratarea a 29 de indicatii terapeutice. Lista cuprinde si medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar si medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.