Autoritățile au decis modificarea traseului inițial al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău, în zona municipiului Brașov, ca urmare a solicitărilor Ministerului Economiei. Reproiectarea este necesară pentru a permite implementarea unei investiții strategice a companiei Romarm.
Potrivit directorului general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu, „după discuțiile din luna trecută cu reprezentanții autorităților din județul Brașov, colegii de la Direcția Investiții au prezentat noile variante de traseu și autorităților din județul Covasna. Împreună cu proiectantul și comunitățile locale, analizăm alternativele pentru cel mai bun traseu.”
Conform profit.ro, în ultima perioadă, CNIR a organizat întâlniri cu primarii comunelor brașovene Hărman, Sânpetru și Prejmer pentru a discuta opțiunile de traseu. Aceste întâlniri au avut loc după ce, la ședința convocată de Consiliul Județean Brașov, a fost subliniată necesitatea reconfigurării traseului pentru a susține realizarea unui obiectiv de importanță strategică în zona localității Sânpetru.
Echipa CNIR, alături de prestatorul care realizează Studiul de Fezabilitate și reprezentanții autorităților locale, a analizat cele mai bune soluții pentru a proteja comunitățile locale de pe traseul autostrăzii, luând în considerare posibilele constrângeri din teren, cum ar fi halda de cenușă, spitalul și aerodromul din Sânpetru, dar și zona protejată din apropierea Dealului Lempeș.
Pentru a respecta cerințele de mediu, în zona Dealului Lempeș, se analizează posibilitatea proiectării unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri.
În perioada următoare, specialiștii CNIR și reprezentanții firmei care elaborează Studiul de Fezabilitate vor organiza întâlniri de lucru și în județul Covasna, la Consiliul Județean și cu reprezentanții primăriilor de pe traseu. Aceste discuții vor viza evaluarea practicii modificării traseului, având în vedere documentațiile existente și realitățile din teren, inclusiv existența ariilor naturale protejate, zone rezidențiale și investiții în desfășurare.
CNIR continuă să lucreze îndeaproape cu autoritățile locale pentru a asigura o implementare eficientă a acestui proiect important, având în vedere toate cerințele de mediu și dezvoltare urbanistică.