Medicii de familie au voie sa prescrie maximum trei luni tratamentul initiat de specialist. Dupa aceasta perioada, bolnavul trebuie sa mearga la specialist pentru reevaluare. Pâna acum, reevaluarea era facuta la o perioada mai mare.
Ca si cum nu ar fi de ajuns ca trebuie sa scoata mult mai multi bani din buzunar pentru a se trata, incepând de luna trecuta foarte multi bolnavi cronic trebuie sa faca drumuri in plus pentru a-si lua reteta.
Daca pâna in septembrie, pe baza scrisorii medicale de la specialist, medicul de familie putea sa prescrie tratamentul recomandat de colegul lui de breasla pentru o perioada mai indelungata, acum aceasta a fost restrânsa foarte mult.
Acest fapt ii nemultumeste pe multi bolnavi. „Eu am Alzheimer si, in baza scrisorii medicale de la specialist, medicul meu de familie mi-a prescris Ebixa luna de luna, incepând din iunie incoace. Scrisoarea medicala este inclusiv pe octombrie, dar in septembrie medicul de familie mi-a spus ca nu mai are voie sa-mi dea reteta de Ebixa si ca trebuie sa ma adresez specialistului.
Aceasta inseamna ca in fiecare luna pentru Ebixa trebuie sa ma prezint in policlinica, la specialist, iar pentru restul de tratament de care am nevoie, eu având si alte boli cronice, trebuie sa merg la medicul de familie. Prin urmare, va trebui sa pierd timp si in policlinica. In loc sa ne aline suferinta, cei din conducerea Sanatatii ne-o agraveaza”, ni s-a plâns Gheorghe P.
„Nu am bani!”
Un astfel de necaz ne-a fost adus la cunostinta si de catre Maria T., care are diabet si, pe lânga tratamentul injectabil cu insulina, de trei ori pe zi, care este gratuit, ia de ani de zile si Thiogamma (medicament compensat), pentru tulburarile senzitive din polineuropatia diabetica. Pâna luna trecuta, acest medicament i-a fost prescris si de catre medicul de familie. In septembrie, insa, acesta a trimis-o la diabetolog, precizând ca nu mai are voie sa elibereze reteta cu Thiogamma.
„Eu imi iau reteta cu insulina de la diabetolog pentru trei luni si deja am fost in septembrie, inainte de a ma duce la medicul de familie. Daca stiam, ceream si Thiogamma de la diabetolog. Dar oricum, daca imi poate da numai diabetologul, trebuie sa merg la el lunar pentru Thiogamma, deoarece pe trei luni m-ar costa 78 lei si nu am bani. Tot tratamentul de care am nevoie, pentru ca sufar de mai multe boli, ma costa lunar peste 300 de lei iar eu am o pensie de 765 de lei!”, ne-a spus, plina de amaraciune, Maria T.
Ordin de la ministrul Sanatatii
La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) situatiile relatate nu par deloc surprinzatoare si ele sunt puse pe seama „lipsei de informare a medicilor de familie ai celor doi bolnavi”. „Daca medicii de familie se uitau pe site-ul Casei de Sanatate, ar fi vazut ca au fost publicate inca din august noi protocoale terapeutice, ne-a declarat Iulian Oboroceanu, sef serviciu, purtatorul de cuvânt al CJAS Bacau.
Protocoalele au fost modificate, astfel ca si in cazul celor doua medicamente tratamentul trebuie obligatoriu initiat de catre specialist si poate fi continuat de catre medicul de familie, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioada de maximum trei luni.” Asadar, dupa cele trei luni bolnavul trebuie sa revina la medicul specialist pentru a fi reevaluat de catre acesta. Aceste schimbari au fost dispuse de catre ministrul Sanatatii prin Ordinul 961/536/6.08.2013.
Anterior, respectiv la sfârsitul lunii iunie, conducerea Ministerului Sanatatii a modificat si Lista de medicamente gratuite si compensate, si aceasta tot in defavoarea multor bolnavi. Daca inainte Ebixa era acordata gratuit, din iulie bolnavii trebuie sa plateasca in jur de 90 lei. Toate aceste masuri vin dupa ce de nenumarate ori Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, i-a asigurat pe bolnavi ca schimbarile vor fi spre beneficiul lor!