Interviu cu Cristi Manolache, primvicepresedinte al Partidului Ecologist Român, consilier local Bacau
Privind in urma, cum s-a schimbat omul politic Manolache fata de, sa spunem, inceputul anilor 2000?
S-a schimbat destul de mult. Privesc acum politica si politicienii cu alti ochi, daca e soare, imi pun ochelarii, nu strig ca ma dor ochii.
Vorbim despre experienta, de profesionalizare sau de o intelepciune care a venit cu vârsta?
Câte putin din toate, cel mai putin când ne referim la profesionalizare. Din pacate, in România nu se studiaza serios politica, cursurile unde studentilor li se explica teorii seci nu pot fi lectii care sa foloseasca, asa cum un arhitect nu poate fi foarte bun doar daca insira formule matematice, fara sa cunoasca realitatea, terenul unde vrea sa ridice o constructie. De fapt, la noi partidul iti face o asa-zisa pregatire, dar rezultatele s-au vazut in comportamentul si interesul celor care au ajuns in functii. Cât despre experienta si intelepciune, ele merg mâna in mâna, iar aceste luni de când sunt consilier local am invatat mai multe decât la orice curs.
Care ar fi cele mai importante lectii primite in acest timp?
In primul rând, sa astept timpul si locul pentru actiune, pentru ca eu nu am mize mici, ci imi propun proiecte importante, care acum nu sunt pe agenda administratiei locale si nici nu exista in Consiliul Local o forta de opozitie care sa le impuna.
Dar sunt destul de multe proiecte anuntate de conducerea Primariei, unel cu finantari europene, care, cel putin declarativ, vor aduce un plus Bacaului.
Mda, am mai vazut noi asemenea “mari realizari”, dar care nu au folosit la mai nimic. Cred ca avem de-a face cu o periculoasa perseverenta in fortarea unor proiecte megalomanice, care nu tin cont de interesul cetateanului, ci mai mult de alte interese.
Puteti detalia?
V-am spus, am invatat sa am rabdare, la timpul potrivit voi prezenta o radiografie completa a ceea ce inseamna lipsa de viziune in conducerea municipiului, absenta unui proiect pe termen mediu si lung care sa aduca, in primul rând investitori seriosi, care sa creeze locuri de munca decent platite. Aceasta este prioritatea, nu alte bazaconii fara nicio legatura cu viata oamenilor. Degeaba ai drumuri bune, sa spunem, daca pe ele nu circula nimeni, daca nu se misca marfuri produse aici, daca nu vin materii prime pe care sa le prelucram si apoi sa le vindem cu adaos real de inteligenta si munca.
E situatia chiar atât de grava, pentru ca exista si pareri potrivit carora bacauanii nu sunt intr-o situatie chiar atât de grea?
Cine spune asta inseamna ca nu a stat de vorba cu oamenii de foarte, foarte multa vreme. Eu inca din campania electorala de anul trecut am transmis acest mesaj: dezvoltati o infrastructura care sa foloseasca mediului de afaceri, acordati inlesniri fiscale adevaratilor investitori, colaborati cu scoala pentru a pregati forta de munca bine calificata, in domenii care au cautare, nu dupa bunul-plac al unui director.
Imi pare rau, dar lucrurile acestea nu le-am auzit spuse in Consiliul Local. Chiar exista impresia unei apatii, daca nu chiar a dezarmarii Opozitiei in fata unei majoritati absolute de care beneficiaza primarul municipiului.
Este doar o impresie. Noi ne-am opus multor masuri care sunt impotriva intereselor cetatenilor: scumpirea apei, vinderea terenurilor inchiriate si concesionate, stabilirea unei retele scolare eficiente, fara criterii politice si interese personale. Da, exista o masina de vot care actioneaza la commanda, fara nicio ezitare, dar asta nu inseamna ca o sa abandonam lupta.
O lupta pare deja pierduta, cea cu super si hipermarketurile care au impânzit tot Bacaul. Aici nu stiu ce mai este de facut.
Deocamdata, este un razboi pierdut pentru comertul bacauan, care nu are nicio sansa in fata multinationalelor care au forta de a actiona discretionar, in primul rând printr-o politica de preturi dictata de alte reguli decât cele ale economiei de piata. Sa nu mai vorbim despre producatorii agricoli din judet, complet exclusi de pe rafturile acestor magazine. Si noi, bacauanii, suntem vinovati, cheltuind banii in hipermarketuri, in loc sa-si ajute concetatenii care au magazine in care lucreaza rude, prieteni, cunostinte. Asta nu este in ordine.
Aici e vorba despre politici locale, dar si de cele nationale, este foarte greu sa rezisti valului urias care a cuprins intreaga Românie. Poate masuri votate in Parlament sa mai salveze ce se mai poate.
Si masuri votate in Parlament, dar si o atitudine a noastra, a tuturor, poate oferi o alta perspectiva. Am ocazia, in calitatea de prim-vicepresedinte al Partidului Ecologist Român, sa ma intâlnesc cu foarte multi oameni. Tin sa le multumesc si acum bacauanilor care m-au ajutat sa obtin aceasta functie, pe baza votului de anul trecut, când in municipiul si judetul Bacau am primit foarte multe voturi, plasând filiala noastra pe primul loc in tara. Revenind la atitudinea pe care trebuie s-o avem, va dau un exemplu: trecem printr-o comuna din judetul Cluj, când in fata Primariei am vazut, dis-de-dimineata, multi oameni, de toate vârstele, barbati si femei. Am oprit masina si i-am intrebat ce asteapta. “Il asteptam pe domnul primar, sa ne spuna unde sa mergem la munca. Stiti, noi avem ajutor social si trebuie sa prestam niste ore, asa ca venim sa ne facem datoria”, mi-a spus un locuitor al comunei. Am fost impresionat de firescul cu care acesti oameni veneau sa-si faca datoria fata de comunitate. Este o lectie pe care trebuie sa ne-o asumam. Este nevoie de o schimbare, care trebuie sa porneasca de jos, de la oameni ca noi.
Partidul Ecologist, cu toate rezultatele bune de la ultimele alegeri, ramâne un partid mic. Exista vreo sansa sa devina important in jocul politic national?
Exista toate sansele si am argumente multe. De exemplu, la Focsani a venit la mine un tânar extraordinar de bine pregatit, specialist in fonduri europene, insa care a fost tinut la distanta de politicieni atunci când a fost vorba despre decizii importante. “Ne-am saturat, mi-a spus, sa fim tinuti la bariera de smecherii politici. Eu si cei din generatia mea vrem sa ne implicam real, nu sa facem figuratie pe lânga cei care sunt de o vesnicie la butoane.” Mai sunt mii de astfel de tineri, in Suceava, la Botosani si Vaslui, in toata Moldova, de aceea sunt optimist.
Un optimism partial justificat, daca ne uitam la cum arata, de exemplu, Parlamentul României dupa alegerile din decembrie anul trecut.
Nu-i deloc adevarat, s-a creat deja o masa critica a celor care nu mai vor sa voteze un rau in locul altui rau. Nu mai stau neinformati, multumiti sa li se dea texte de politicieni care n-au oferit nimic. Aceste mici schimbari vor aduce marea schimbare intr-un viitor care este mai aproape decât isI inchipuie multi. Vine curând momentul, unul dureros, dar necesar, in care suntem obligati sa incepem o noua viata. Eu lupt pentru asta, si cu totii trebuie sa facm, altfel vor mai fi generatii de sacrificiu, de mare sacrificiu.
A consemnat Nelu Brosteanu