12 ianuarie 2025

Schimbarea furnizorului de gaze sau curent, în 24 de ore

Furnizorii de servicii din piața energiei vor putea fi schimbați rapid, printr-un singur clic, pe platforma informatică ce va fi elaborată, până la vară, de autorități. În prezent, transferul la un alt furnizor se face în cel mult 21 de zile.

De la anul, băcăuanii vor putea să-și schimbe mai rapid furnizorii de electricitate sau de gaze. Facilitatea va fi permisă după ce va fi finalizată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o platformă informatică, menită să simplifice procedurile administrative de schimbare a furnizorilor de electricitate sau de gaze. În prezent, un furnizor poate fi schimbat în maximum 21 de zile de la depunerea solicitării. Proiectul va fi finalizat la jumătatea anului viitor, dată de la care procesul tehnic de schimbare a furnizorului se va putea face în 24 de ore. Consumatorii vor putea inclusiv verifica online, în orice moment, stadiul solicitării depuse de aceștia. ANRE a anunțat, deja, finalizarea proceduriii de atribuire a contractului de servicii pentru realizarea și implementarea platformei.



Amenzi pentru furnizorii care au crescut nejustificat tarifele

Reamintim că, de la începutul anului, de când piața de profil s-a liberalizat, consumatorii casnici de energie electrică sau gaze pot să schimbe fără probleme vechiul furnizor, încheind noi convenții, la prețuri diferite față de piața reglementată. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic. Din păcate, liberalizarea pieței de energie din România a coincis cu o adevărată explozie a prețurilor, facturile ajungând să fie aproape duble. Din acest motiv, în prezent, ANRE investighează 26 de companii energetice, suspectate de manipularea pieţei. Dacă vor fi găsite vinovate, companiile anchetate vor risca sancțiuni drastice. Astfel, amenzile care, până acum, au fost simbolice, pot ajunge la 5 – 10% din cifra de afaceri. Mai reținem și că ANRE are circa 500 de procese în instanţă cu toţi operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Facturi mai mici cu până la 15 %

Interesantă este propunerea venită din partea ANRE prin care se vizează transferul plății certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare în sarcina statului. În prezent, toţi consumatorii de electricitate plătesc în facturi, separat de preţul energiei, certificatele verzi (pentru producţia de energie regenerabilă) şi contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă. Se dorește, astfel, eliminarea temporară din facturi, pe timp de șase luni, a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Efortul bugetar ar fi de 4,2 miliarde de lei pentru un an, din care de 3,2 miliarde de lei corespunzător certificatelor verzi, și un miliard de lei pentru contribuţia de cogenerare. În schimb, dacă va fi adoptată, măsura ar putea determina o scădere cu 10-15 % a facturilor consumatorilor casnici.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img