După mai bine de trei decenii în fruntea Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, actorul Gheorghe (Geo) Popa este înlocuit de Ovidiu Ungureanu, care preia funcția de director interimar al instituției.
Ovidiu Ungureanu, fost secretar de marketing al centrului, este licențiat în economie la Universitatea „George Bacovia” din Bacău, specializându-se în domeniile economic și de management. De asemenea, Ungureanu deține două diplome de master: una în horticultură, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, specializat în amenajări peisagistice, și o alta în arte vizuale, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, cu specializare în foto-video.
Gheorghe Popa este cunoscut pentru rolul său în transformarea Casei de Oaspeți a Partidului în Centru de Cultură. „Centrul de Cultură „George Apostu” s-a născut în urma dorinței de a crea un spațiu cultural în Bacău, în contextul schimbărilor sociale din 1989, inițiativă pornită din poziția deținută de mine ca președinte al Consiliului Județean Provizoriu de Uniune Națională Bacău și care a vizat transformarea casei de oaspeți a p.c.r. într-un centru cultural, un gest firesc pentru cei care visau la libertate și democrație. Este important de menționat că, dintre cele opt sau nouă centre culturale înființate în România după 1990, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău este singurul care continuă să funcționeze„, spune Gheorghe Popa într-o scrisoare deschisa.
Un parcurs profesional divers și o viziune multidisciplinară
Ovidiu Ungureanu a adunat o experiență diversă în decursul anilor, lucrând ca timonier pentru Navrom Constanța și alte companii internaționale, dar și în funcții de conducere precum director de marketing și administrator al unor companii private.
În calitate de coordonator de proiecte culturale, Ovidiu Ungureanu a lansat inițiative artistice recunoscute la nivel regional și național. Printre proiectele remarcabile se numără „Tabăra de iarnă Pralea” (expoziție de pictură, fotografie și film, desfășurată la Galeria Alfa cu ocazia Nopții Muzeelor în 2016-2017) și „Tabăra-Rezidență Internațională de Artă Tescani,” organizată anual între 2018 și 2024. Această rezidență artistică internațională a inclus lansări de albume, filme documentare și expoziții, aducând astfel o contribuție semnificativă la promovarea culturii și artei locale.
Ungureanu a fost, de asemenea, implicat în proiecte precum „Bacăul prin ochii tinerilor,” o expoziție găzduită de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, și „Ateliere băcăuane – Portrete de artist,” o expoziție prezentată la Muzeul de Artă Bacău. Alte inițiative notabile includ rezidența deschisă „Camera obscură” (în colaborare cu Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași) și proiectul „T.I.M.P. Tescani,” un atelier creativ pentru tineri talentați organizat la Muzeul Național „George Enescu.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.