Procesul unui suedez acuzat de terorism pentru ca a luptat in Siria a incetat brusc, la Londra, dupa ce au inceput sa apara dovezi cum ca acuzatul a luptat de partea unei formatiuni antrenate si aprovizionate de serviciile secrete britanice.
Acuzarea a abandonat cazul – scrie The Guardian – pentru a nu pune intr-o situatie stânjenitoare serviciile secrete.
Cu câteva zile in urma, un barbat a primit o sentinta pe viata sub acuzatia de terorism dupa ce s-a demonstrat ca a detonat un dispozitiv exploziv care a ucis un militar american in Irak.
„Rezistenta armata in fata unei invazii ilegale nu constituie un act de terorism sau crima, conform conventiei de la Geneva”, noteaza ziarul care concluzioneaza, insa, ca incadrarea sau nu a unei actiuni ca teroriste se face in functie de interese.
Un document recent declasificat al serviciilor secrete americane, datat 2012, prezicea formarea unui principat Salafist in estul Siriei si al unui stat islamic controlat de al-Qaida in Siria si Irak.
In contrast puternic cu declaratiile occidentale din acea vreme, documentul formulat de Defense Intelligence Agency identifica al-Qaida din Irak, devenita ulterior ISIS si pe salafisti drept forte conducatoare ale insurgentei din Siria si afirma ca tarile occidentale, Turcia si tarile din regiunea Golfului Persic sprijina eforturile Opozitiei de a prelua controlul in estul Siriei.
Evocând posibilitatea stabilirii unui „principat Salafist”, raportul Pentagonului merge mai departe: „acest lucru este exact ceea ce se doreste: ca Opozitia sa izoleze regimul sirian”. Doi ani mai târziu acest lucru s-a si intâmplat.
„Asta nu inseamna ca SUA au creat ISIS desi unii din aliatii sai din Golf au jucat un rol important, dupa cum insusi vicepresedintele american Joe Biden a recunoscut anul trecut. Dar nu a existat al-Qaida in Irak pâna la invazia americana.
Iar SUA au exploatat, cu siguranta, ISIS impotriva altor forte din regiune ca parte a unei politici mai largi de a mentine controlul occidental in zona”, scrie The Guardian.