Decizia CCR de miercuri referitoare la Codruța Kovesi este floare la ureche pe lângă decizia CEDO de joi prin care România a fost condamnată pentru tortură. Povestea este mai veche, de dinainte de aderarea României la UE și la NATO și, deși au existat bănuieli și acuzații, autoritățile naționale au negat tot timpul că țara noastră ar fi găzduit vreuna din închisorile secrete ale CIA.
Iată, însă, că CEDO decide, pe baza probelor administrate că un cetățean arab reținut de trupele americane a fost deținut și supus torturii pe teritoriul românesc, încălcându-se, astfel, mai multe articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, între care articolul referitor la tratamente inumane și degradante, cel referitor la dreptul la libertate și securitate, dreptul la respectarea vieții private, dreptul la un proces corect, precum și articolul referitor la dreptul la viață deoarece România a permis CIA să-l transfere pe cetățeanul respectiv către autoritățile militare americane, cunoscând faptul că acesta riscă pedeapsa cu moartea.
Faptul că va trebui să plătim despăgubiri de 100.000 de euro e mai puțin important față de faptul că a devenit evident că ani de zile autoritățile statului, inclusiv din domeniul Justiției, au mințit constant afirmând că nu au existat închisori secrete ale CIA pe teritoriul nostru.
Acum CEDO solicită României să clarifice circumstanțele în care cetățeanul respectiv a fost adus în țară, tratamentul de care a avut parte precum și transferul său către autoritățile americane. «Ancheta ar trebui să urmărească, de asemenea, identificarea și, după caz, pedepsirea celor responsabili», se arată in finalul deciziei CEDO. Oare cine a fost procurorul general care a îngropat anchetă închisorilor secrete ale CIA?