9 ianuarie 2025

Scandalul redeventelor, un scandal politic

Saptamâna trecuta, era programat, prin intermediul Facebook-ului, un protest fata de „intentia Guvernului de a micsora redeventele” pentru companiile petroliere.

Mitingul n-a mai avut loc, motivele posibile fiind multe, dar, cel mai probabil, deoarece a fost anuntat prea din pripa si nu s-a putut aduna masa critica pentru pornirea unui miting „spontan”.



Desigur, sa nu uitam nici ca motivul de protest era prost formulat, Guvernul neintentionând scaderea, ci doar amânarea cresterii redeventelor. Lucrul acesta a dat apa la moara partidelor de Opozitie, care au gasit un nou motiv sa traga palme peste ceafa Puterii. Ca nu e in stare sa le creasca si sa incaseze, astfel, mai multi bani.

Lucru amuzant, dealtfel, pentru simplul motiv ca, desi actuala guvernare a promis cresterea redeventelor inca de acum doi ani, fara sa se tina de cuvânt, Legea minelor dateaza din 2003.

Actuala Opozitie a avut, din 2004, opt ani la dispozitie, pentru a modifica actul normativ, fara insa a se apleca asupra acestui subiect. Rezulta, deci, ca problema este una strict de gargara politica, fara nici o legatura cu economia.

Pe de alta parte, ar fi foarte curios cum va putea un Guvern, oricare ar fi, sa modifice valoarea redeventelor având in vedere ca firmele vizate sunt, in marea lor majoritate cu capital strain, ceea ce inseamna, pe româneste, ca au posibilitatea sa faca presiuni asupra Executivului prin intermediul guvernelor proprii.

O flutura tricolorul românesc deasupra Palatului Victoria, dar numai naivii inca mai cred ca deciziile economice sunt luate la Bucuresti.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img